Babiši, jseš mrtvý! Petr Fiala, TOP 09, STAN a KDU-ČSL „ladí program“ a hledají „superlídra“

29.07.2019 8:40

ODS, STAN, TOP 09 a lidovci. Čtyři strany, které se rozhodly porazit v nadcházejících volbách Andreje Babiše (ANO). O jejich strategii a vyjednáváních píše MF Dnes.

Babiši, jseš mrtvý! Petr Fiala, TOP 09, STAN a KDU-ČSL „ladí program“ a hledají „superlídra“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Koalice čtyř stran by měla být podle předsedy ODS Petra Fialy hotová do Vánoc 2020. V každém kraji by pak měla mít jednu společnou kandidátku, na níž by se kandidáti řadili podle toho, která ze stran má v daném regionu největší podporu. 

„Předpokládám, že by každá koaliční strana měla v takovémto uskupení svého lídra. Kdo z nich pak bude superlídrem, je věcí jednání,“ dodal k tomu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Největší ambice na superlídra pak má ODS a Petr Fiala. Podle předsedy KDU-ČSL Marka Výborného se však začne laděním programu.

Anketa

Myslíte, že volební blok ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyhraje parlamentní volby?

4%
96%
hlasovalo: 11980 lidí

Podle sociologa Jana Herzmana je sice projekt hodně riskantní, jde však o jedinou šanci, jak porazit Andreje Babiše (ANO). Velká nedůvěra dle jeho slov panuje mezi lidovci a TOP 09. „A to hlavně v členské základně,“ podotkl Herzman. Zároveň dodal, že sice čtveřice má nyní podobnou sílu jako ANO, ale pak v koalici je většinou výsledný počet hlasů jiný než při součtu vstupujících stran.

„Už na počátku je potřeba se shodnout na jasných programových prioritách této koalice,“ dodává také Vít Rakušan, předseda hnutí STAN. Výborný pak dodal, že rozhodně nechce nic vzkazovat přes média. „Nespolupracujeme primárně proti někomu, ale pro někoho, a to jsou občané ČR,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…