Babiši, máš na Slovensku problém? Jde o peníze

15.08.2019 9:24

Slovenský poslanec Maroš Kondrót chce, aby Agrofert a jeho chemický podnik Duslo Šaľa ušetřily. Tvrdí to alespoň opoziční strana Sloboda a Solidarita, která si všímá, jak se člen strany Smer-SD snaží prosadit úspory skrze diskriminační novelu zákona o úlevách pro energeticky náročné podniky. Zprávu přinesl server iRozhlas.cz.

Babiši, máš na Slovensku problém? Jde o peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Na úlevu by slovenský podnik Duslo Šaľa nedosáhl kvůli novým pravidlům Evropské komise a aktualizovaným slovenským vyhláškám. Dosud díky úlevě přitom podnik dokázal uspořit až sedm milionů eur ročně. Maroš Kondrót se však toto pokouší napravit prostřednictvím novely zákona. 

„Jde o vytvoření speciálního pravidla, že na jakoukoli takovou úlevu dosáhnou jen ti, kteří jsou připojení přímo do státní přenosové soustavy. Diskriminuje tím pádem všechny, kteří mají vyšší energetickou náročnost, jsou ale připojení na distribuční úrovni,“ uvedl slovenský poslanec ze strany SaS Karol Galek. A poznamenal, že na ‚Babišovu slevu‘ by se následně museli poskládat lidé. „Rozpočítalo by se to na všechny ostatní spotřebitele. Zatímco domácnosti platí v každé megawatthodině elektřiny 26 eur na podporu obnovitelných zdrojů, tak v Dusle Šaľa by Babiš platil 1,30 euro,“ uvedl Galek a ptá se, na čí objednávku Kondrót jedná. 

„Jsme volení ve prospěch všech občanů Slovenské republiky, nejen ve prospěch jednoho občana – pana Andreje Babiše,“ upozorňuje Galek. Šéf společnosti Duslo Šaľa Petr Bláha se však brání, že o benefit ve výši sedmi milionů eur ročně přichází kvůli chybě ve vyhlášce, na což právě podle něj Kondrót upozorňuje.

Kondrót sám pro iRozhlas.cz uvedl, že bláboly opozice jej nezajímají. „Opak je totiž pravdou. Lžou a manipulují. AB byl jeden z mých kolegů kdysi v Petrimexu, od roku 1990, když jsem odtamtud odešel, jsem se s ním už nepotkal ani neměl žádný kontakt, což je už 29 let. Blíží se volby a opozice je stále bezradná,“ uzavřel Kondrót.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…