Babiši, to je typické! Okamura útočí na premiéra a brání Zemana

25.09.2019 12:55

Jedním z témat české politiky v poslední době bylo téma zrušení uznání státu Kosovo. Prezident Miloš Zeman se v tomto duchu vyslovil na státní návštěvě Srbska stabilně zastávajícího názor, že Kosovo je Srbsko. Premiér Andrej Babiš po určitém váhání takový krok odmítl a dočkal se za to reakce od předsedy opoziční SPD Tomia Okamury.

Babiši, to je typické! Okamura útočí na premiéra a brání Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Premiér Babiš nakonec odmítl návrh prezidenta Zemana odvolat uznání samostatnosti Kosova Českou republikou. Ještě minulý týden po schůzce s prezidentem vyjadřoval ochotu o něm jednat,“ připomněl Okamura s tím, že jde o typický příklad Babišovy politiky. Když se o věci mluví, začne vykládat, jak se podřídí názoru veřejnosti, ale když zájem utichne, stejně vždy udělá, co po něm chtějí elity, USA nebo Angela Merkelová. Opět se tak prý ukazuje, že jediným, kdo v Poslanecké sněmovně poctivě brání národní zájmy, je SPD.

Anketa

Jste pro to, aby ČR zrušila uznání státu Kosovo?

95%
5%
hlasovalo: 16791 lidí

Hnutí Svoboda a přímá demokracie, jak jeho předseda zdůraznil, odmítá suverenitu „samozvaného státu Kosovo“. Tento stát byl podle něj založen lidmi z teroristické organizace UCK a Okamura trvá na tom, že „Kosovo je Srbsko“.

Připomněl, že uznání suverenity Kosova učinila vláda Mirka Topolánka a Karla Schwarzenberga. „Zrada české vlády na srbském národě je o to odpornější, že v roce 1938 se hlásilo 60 tisíc dobrovolníků z této balkánské země na obranu Československa proti Němcům,“ dodal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí SPD prý odsuzuje válečné zločiny spáchané vojsky Spojených států amerických na srbském národě, které tehdejší český prezident Václav Havel nazval jako „humanitární bombardování“. Současné problémy Balkánu jsou podle Okamury stále ještě důsledkem amerických intervencí z devadesátých let.

Andrej Babiš v minulém týdnu uvedl, že o věci Kosova se můžeme dále bavit, a okamžitě se objevily zasvěcené komentáře, že to vyměnil s prezidentem za případné zastavení trestního stíhání.

O víkendu premiér odletěl na Valné shromáždění OSN do USA, vyfotografoval se u sochy Svobody a velkými písmeny oznámil, že NIC SE MĚNIT NEBUDE. K tomu si postěžoval, že se k tomu šíří nějaké fake news.

Jediné, co prý udělal, bylo, že si poslechl názor prezidenta Zemana, který je dlouhodobě znám. „Nevidím důvod, proč by česká vláda měla odstoupit od uznání Kosova jako samostatného státu,“ dodal po vyslechnutí prezidenta. Zajímal se prý, proč prezident Zeman, když má na Kosovo tak kategorický názor, tak proč jeho vláda v roce 1999 udělila souhlas s bombardováním Jugoslávie. Prezident mu vysvětlil, že to vnímá jako chybu, a tím debata skončila.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…