Babišova revoluce: Proč se mají hádat na zastupitelstvu? Ať se zruší, obce a kraje může řídit jen starosta a hejtman

02.07.2017 21:21

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš ve své vizi České republiky za 18 let již nezmiňuje ani senát, ani kraje, a dokonce ani obecní zastupitelstva. Domnívá se, že stačí, bude-li obcím vládnout starosta. Rozhovor s exministrem financí Babišem přinesl server Lidovky.cz.

Babišova revoluce: Proč se mají hádat na zastupitelstvu? Ať se zruší, obce a kraje může řídit jen starosta a hejtman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Babiš zároveň ve své vizionářské knize prezentuje, že by se o důležitých změnách mělo rozhodovat v referendu. „Teď se referendum v České republice téměř nepoužívá. Použilo se při rozhodování o vstupu do Evropské unie, při rozdělení Československa se na to z nějakých důvodů zapomnělo. Ale v rámci prvků přímé demokracie jsem myslel především na to, abychom tak, jak volíme prezidenta, volili starosty a primátory,“ zmínil.

Podle něj by na radnicích měli být jen úředníci. Hlavní slovo by pak měl starosta, který by tam přišel a normálně by to řídil. Zastupitelstvo by podle Babiše nebylo, stačila by kontrola voličů. „Pokud by tam přišel starosta, který by se neosvědčil, pak by měl být mechanismus, aby se ho voliči mohli zbavit. Ale jde mi o to, že nejhorším důvodem, proč to tady tak těžkopádně funguje, je koaliční vládnutí, koaliční rozhodování,“ nechal se slyšet jasně Babiš. Podle jeho slov by pak přímo volený starosta měl více pravomocí.  

V současné době podle Babiše chybí tah na branku, vše dlouho trvá, nerozhoduje se. „Jsem přesvědčen, že většinový systém by u nás byl nejlepší, ale ten není reálný, tak pak se může využít aspoň prvek, že si lidi přímo zvolí starostu,“ řekl se slovy, že tím, že by nebyli zastupitelé, ušetřilo by se také spoustu peněz. Odmítá pak, že by přímo volený starosta měl mít nálepku diktátor, je podle něj jen někdo, kdo řídí a rozhoduje. „Čím méně politiků, tím lépe,“ uzavřel.

Původní text ZDE.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …