Babišova velká posila: Vyšetřovatel, který bude hledat a zabavovat miliardy

03.02.2014 7:56

Finanční analytický úřad Ministerstva financí bude mít nového šéfa. Lidové noviny se dnes zabývají novým „cifršpionem“, kterým se stane vyšetřovatel Libor Kazda. Muž, který stál za trestním stíháním Pavla Tykače. Výměnu na tomto postu potvrdil i nový ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Babišova velká posila: Vyšetřovatel, který bude hledat a zabavovat miliardy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí ČR

Finanční analytický úřad Ministerstva financí sleduje nestandardní finanční toky a pod kontrolou má bankovní účty v zemi. Za loňský rok přitom útvar bezmála ztrojnásobil sumu zjištěných peněz kvůli podezřelým transakcím na tři miliardy a podal na 550 trestních oznámení. „Jen za posledních několik měsíců jsme předali policii kauzy se škodou v řádech stovek milionů korun,“ uvedl pro LN Milan Cícer, který odchází z vedení tohoto útvaru, a to na vlastní žádost. V této funkci čelil kritice, že pracoval na objednávku tehdejšího ministra Miroslava Kalouska. Nový ministr financí Babiš si za něj našel náhradu, ale hodlá s ním dále spolupracovat. „Nevím, jestli jako poradce, ale na nějaké formě spolupráce jsme se domluvili,“ potvrdil LN Cícer.

Cícer byl Kalouskův muž

Výměnu Cícera ve funkci proto bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) hlasitě kritizoval. LN neopomněly připomenout, že právě on ho do útvaru v roce 2009 přivedl a za jeho éry tento útvar významně posílil. Dokonce se mu prý začalo přezdívat „Kalouskova rozvědka“. Milan Cícer přišel do úřadu z protikorupční policie a přizval do svého týmu řadu bývalých kolegů, kteří vyšetřovali nejzávažnější trestné činy.

V roce 2008 podal FAÚ na základě vlastních zjištění osm desítek trestních oznámení. LN uvádějí, že za tři roky už to bylo na tři sta případů. Nejviditelnějším úspěchem byla kauza ProMoPro.

Finančnímu analytickému útvaru se totiž podařilo rozkrýt podivné finanční toky související s českým předsednictvím EU, které mířily až na někdejšího vicepremiéra Alexandra Vondru (ODS).

Nový „cifršpion“ Libor Kazda

Nové jméno šéfa FAÚ oznámil v ČT ministr financí Andrej Babiš. „Měl by jím být pan Kazda, který pracuje u policie 17 let. Dělá na expozituře v Plzni a je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě," řekl Babiš.

Kromě změny ve vedení útvaru uvedl v Babiš v ČT, že by chtěl obnovit finanční policii. „Měli bychom vyčlenit z policie specialisty na boj s daňovými úniky,“ uvedl Babiš.

Libor Kazda dříve vedl západočeskou expozituru protikorupční policie, tedy Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Loni ale na vlastní žádost od policie odešel. Vrátil se do firemní sféry, LN uvádějí, že konkrétně do společnosti ZONER software.

U policie Kazda začínal v půli 90. let jako okresní vyšetřovatel v Chebu. „Po celou dobu své služby jsem se zabýval hospodářskou a finanční kriminalitou, legalizací výnosu z trestné činnosti a mezinárodní spoluprací,“ píše Kazda ve svém životopise.

Z úspěchů jeho pracovní kariéry zmiňují LN například kauzu tunelování CS Fondů. Právě Kazda byl v roce 2006 podepsán pod návrhem na zahájení trestního stíhání bysnysmena Pavla Tykače v tomto případu. Po řadě úspěchů ve své předchozí kariéře nyní míří na post šéfa „cifršpionů“ Ministerstva financí.

Libor Kazda chce podle svých slov zefektivnit práci „ministerské rozvědky“. „Považuji za nutné podrobit stávající legislativu přezkoumání a navržení její úpravy v souladu s vývojem fenoménů páchání trestné činnosti,“ citují LN z Kazdova životopisu. Nový šéf FAÚ je prý na Plzeňsku znám i díky fotbalu. LN píší, že byl dlouholetým trenérem klubu Slavoj Stod a nyní je v něm předsedou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…