Babišova vláda posílá miliony ukrajinským neziskovkám. Tlačí to prý zejména Petříček

04.05.2019 7:20

Za poslední dva roky dostaly ukrajinské neziskové organizace od vlády Andreje Babiše (ANO) 35 milionů korun. Podle informací deníku Právo jsou peníze určeny na obnovu země poničené válkou a na její transformaci. Posílání peněz obhajuje ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Babišova vláda posílá miliony ukrajinským neziskovkám. Tlačí to prý zejména Petříček
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kresba na stěně - ruský medvěd se projíždí po Ukrajině

Ukrajina od dob demonstrací na „majdanu“, ruského obsazení ukrajinského poloostrova Krym a bojů s proruskými povstalci na východě země v roce 2014 řeší řadu problémů. Západní země jí s jejími obtížemi pomáhají. Zapojily se Japonsko, Německo, Kanada i USA.

Peníze byly určeny na podporu ukrajinských médií, na obranu lidských práv i na boj s korupcí a na ekonomickou transformaci země. Česko si samo transformací prošlo, takže podle Ministerstva zahraničních věcí vedeného Tomášem Petříčkem (ČSSD) chce Ukrajině pomoci a chce také jasně ukázat, na čí straně stojí.

„Svou pomocí zaměřenou na podporu dislokovaných ukrajinských institucí a ochranu lidských práv osob zasažených anexí Krymu a konfliktem na východě Ukrajiny ČR stvrdila svou zahraničněpolitickou pozici v otázce zachování suverenity a teritoriální celistvosti Ukrajiny,“ stojí ve zprávě Ministerstva zahraničních věcí.

Vláda počítá s tím, že další miliony pošle i v příštích letech.

„Víc než milionem korun Česko podpořilo např. projekt zaměřený na právní podporu a obhajobu ukrajinských občanů na Donbase. Téměř 1,5 milionu pak dostal projekt nazvaný Spravedlivý internet. Na mapu porušování lidských práv na Krymu poslalo Česko bezmála půl milionu korun. Centrum pro ekonomické strategie získalo na projekt nazvaný Kritické myšlení proti populismu 1,3 milionu,“ napsal deník.

Česká rozvojová agentura poskytla dalších 19 milionů korun. Putovaly na obnovu škol, studentských kolejí a peněz se dočkala i Lvovská státní univerzita ukrajinského ministerstva vnitra. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…