Babišovi hoši rozmazávají na titulní straně Klausovi o čelo nepěkné věci

08.02.2017 7:10

Známé investigativní duo z Lidových novin Martin Shabu a Ondřej Koutník tentokrát odhalilo, kdo se skrývá za vyšetřovací komisí k reorganizaci policie. Je to prý právník, kterého lze hledat za mnohým, včetně amnestie prezidenta Klause. Shrnující zprávu přináší LN jako „otvírák“ titulní strany.

Babišovi hoši rozmazávají na titulní straně Klausovi o čelo nepěkné věci
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Senzaci ohledně autorství textu zprávy prý známá dvojice z LN objevila náhodou, když jí v textu zprávy zaujalo spojení „Čechy, Morava a Slezsko“ použité pro území České republiky. Právě toto spojení totiž rád používá brněnský právník Zdeněk Koudelka. Na základě toho odhalili, že ve zprávě je celý odstavec identický s textem, který Koudelka ve stejný den, kdy zpráva vyšla, zveřejnil na svém blogu.

Když se redaktoři zeptali členů komise, všichni shodně uvedli, že návrh textu přinesl na jednání předseda komise Pavel Blažek, který se netajil, že na návrhu pracovalo několik dalších lidí. Docent Koudelka měl být podle jeho slov jedním z těch, kteří zpracovávali podkladové posudky. Všichni členové komise popřeli, že by kdykoliv při jednání padlo jméno Koudelky, jakož i dalších lidí, kteří se na „nástřelu“ zprávy podíleli.

To však autorům nebránilo použít titulek „Amnestie i vyšetřovací komise. Za vším hledej Koudelku“. Ve větší části textu pak rekapitulovali kariéru Zdeňka Koudelky. Zejména vypíchli další jeho „skryté spoluautorství“, které měl provádět při tvorbě prezidentské amnestie Václava Klause v roce 2013.

V obou případech prý Koudelka stojí za nejproblematičtější částí textu. „U Klausova závěrečného odkazu to byl článek dva, jehož účinkem vyklouzli justici například tři manažeři vytunelované společnosti H-System. Do zprávy komise se Koudelkovo autorství propsalo v části odůvodnění, která navrhuje okleštit pravomoci státním zástupcům,“ vysvětlují čtenářům Lidových novin.

Společné prý oba dokumenty kromě Koudelkova „skrytého spoluautorství“ mají i to, že vyvolaly ostré reakce. Shabu s Koutníkem následně pro vysvětlení citují předsedu ANO a svého majitele Andreje Babiše, který vše označil za šaškárnu a spiknutí tradičních politických stran. Dalším zdrojem je „vlivný pražský advokát, který si nepřál být jmenován“, který novinářům sdělil, že by bylo pikantní, kdyby posudek na práci ministra z ČSSD stvořil jeho stranický kolega, neboť Koudelka je členem ČSSD.

A výkladem, kterak Klausovu amnestii prověřuje policie a kterak se ve Švýcarsku našlo 600 milionů na účtu, k němuž měl přístup „Klausův přítel“ Peter Kovarčík, který následně náhle zemřel při pádu v koupelně, pojednání o všudypřítomném Koudelkovi končí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…