Babišovi lidé vládnou s komunisty! A mladý Stropnický se k tomu prý chystá také

14.10.2014 8:47

Po víkendových komunálních volbách se rozeběhla vyjednávání o radničních koalicích, a stranou nestojí ani KSČM. Pozice komunistů posílila především díky úspěchu mnoha „občanských“ kandidátek, které v řadě měst vedly ke značnému roztříštění spektra. Slušný počet ukázněných a předvídatelných komunistických zastupitelů představuje pro mnohé neodolatelné lákadlo.

Babišovi lidé vládnou s komunisty! A mladý Stropnický se k tomu prý chystá také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Chomutov býval jedním z měst, kde spolehlivě fungovala spolupráce velkých stran ODS a ČSSD. Proto má povolební dění v severočeském městě podobu skutečně razantní revoluce. Již během pondělí se vítěz voleb, sdružení PRO Chomutov dohodlo s Babišovým hnutím ANO a KSČM a podepsali společné prohlášení.

„Spojuje nás snaha vést město jiným způsobem, než jako tomu bylo doposud,“ řekl k tomu Ladislav Drlý, lídr komunistů. Ochotu spolupracovat potvrdili Chomutovskému deníku i lídři obou zbývajících seskupení. Koalice disponuje pohodlnou většinou dvaceti dvou hlasů, stačilo by mu pouhých osmnáct.

Zatímco spolupráce vítězného uskupení s Babišovým hnutím se předpokládala, zapojení komunistů je překvapením. Původně se zdálo, že třetím do party by mohlo být sdružení Nový Sever. Ten však prý protahoval jednání a sám neměl jasno, zda chce do rady, nebo do opozice.

Spolupráce s komunisty však pro tentokrát není pouze specifikem tradičně „rudých“ regionů na severu Čech a Moravy, ale dokonce i hlavního města.

Stropnický prý chystá levicovou vládu na Žižkově

V tradičně pravicové Praze totiž probíhají jednání mezi vítězem voleb a komunisty. A to ve třetím obvodě, zahrnujícím Žižkov a část Vinohrad.

Vítězem voleb je zde sdružení Žižkov (nejen) sobě, v jehož čele stojí dosavadní radní a místopředseda zelených Matěj Stropnický. Mladý aktivista, který vždy stál na levém křídle své strany, podle serveru Žižkovské listy plánuje koalici s ČSSD, podporovanou právě komunisty. Druhou alternativou, se kterou si vítěz žižkovských voleb pohrává, má být koalice s TOP 09 dosavadní starostky Hujové.

Více si přečtěte ZDE.

Jak ParlamentníListy.cz již před volbami informovaly, na Praze 3 Stropnickému „uvolnil místo“ Andrej Babiš, jehož jinak dominantní hnutí zde nekandidovalo. Podle informací z hnutí ANO si to u něj měl prosadit Martin Stropnický, ministr obrany za ANO, který je otcem vítězného lídra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…