Babišovo překvapení, skvělá Čaputová a zlý Orbán. Magda Vášáryová poradila Čechům

03.05.2019 19:37

Diplomatka a slovenská politička Magda Vášáryová poskytla rozhovor serveru DVTV.cz. „Musíte jistým způsobem zmírňovat tok myšlenek ve své hlavě. Například, že se usmějete na člověka, kterého nesnášíte,“ sdělila úvodem k politice Vášáryová.

Babišovo překvapení, skvělá Čaputová a zlý Orbán. Magda Vášáryová poradila Čechům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

„Já si myslím, že ve slušné společnosti není třeba vyhrocovat situaci. Kdybychom stále všichni říkali pravdu, tak bychom se pozabíjeli,“ zmínila Vášáryová. „I v politice musíte občas říct: Ne celkem s vámi souhlasím, ale je to zajímavé, co jste řekl,“ uvedla. Podle ní však bez lží a manipulací lze i v politice uspět. „Podívejte se na Zuzanu Čaputovou. Dá se to. Jen to chce velký trénink. A ona má patnáctiletý trénink na soudech proti oligarchům. Potřebujete být také splachovací,“ zmínila.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Své pak Vášáryová řekla k manipulaci. „Už jsem z toho unavená, že jsme manipulovaní fake news a hoaxy. Promiňte, ale já jsem 40 roků žila v absolutních manipulacích. Vše, co nás učili ve škole, byla to lež a manipulace. Vše bylo fake, a přežili jsme to,“ sdělila.

Video najdete ZDE.

„Měli bychom trochu mírnit tu hysterii. Jsme důkazem, že generace, které 40 let žily ve fake news a hoaxech, dokázaly přežít, a ještě se tomu dokážou smát,“ dodala. „V každém případě se na Slovensku cítíme jako ostrov. Máme evropskou kotvu, euro. To se lidé bojí panicky eura. Jestli něco dělají sociální sítě, tak je to šíření paniky. A ta zase odchází a přichází jiné téma. Ale ty paniky jsou čím dál kratší. Myslím si, že kdybychom šli na to s humorem, tak to by bylo lepší, neboť já jsem to zažila několikrát,“ sdělila s tím, že humor je smrtelný pro lháře a podvodníky. „Nechci tím říct, že Zelenskyj vyhrál proto, že je komik, ale je to zajímavé,“ dodala. 

„Vždy tu bylo organizované násilí. Teď tu jsou radikální islamisti, předtím to byly rudé gardy, předtím to byli jiní, fašisti, předtím to byli, nedá se říct, že jsme vždy byli v bezpečí. Nedá se být úplně neohrožený a zcela bezpečný. Museli byste se nechat zavřít do klece v zoo, ale musí vám dávat jíst a pít. K tomu, abyste kolem sebe postavili plot, musíte mít někoho, kdo by vás živil,“ podotkla. 

„Viktor Orbán jde neustále cestou viktimizace: Jsme obětí, jsme chudáci, kteří se nemohou bránit proti tomu všemu. Tato viktimizace znamená jednu věc. Když jste oběť, jste chudáček a nemůžete převzít zodpovědnost. Když se nezbavíme pocitů z 19. století – to je velká kulturní změna… Být obětí je vlastně příjemné. Jenže s obětí nechce mít nikdo nic společného. Chceme-li být Evropany, musíme se pocitu oběti vzdát,“ zmínila v dalším tématu Vášáryová. Druhou změnou je také nutnost interpretovat minulost. „Mladí lidé se musí zeptat rodičů a prarodičů, jak se jejich rodina zachovala v těch důležitých datech. To musíte vědět, protože ve chvíli krize budete reagovat stejně,“ uvedla.

„Antisemitismus nikdy neodešel. Vždy tu byl. A my Slováci jsme na tom nejhůře. Loni jsem byla v Litvě. Nevěděla jsem, že tam sousedi vyvraždili sousedy Židy osobně. Toto jsme my neudělali, nechtělo se nám, takže jsme Němcům zaplatili za každou židovskou hlavu a poslali jsme Židy na smrt pryč,“ sdělila Vášáryová. „Musíme přestat o sobě hovořit jako obětech. My jsme evropský problém, ale můžeme nad tím zvítězit jen tehdy, když řekneme, že jsme tohle udělali, bereme za to zodpovědnost – jedině to nás posune výš,“ dodala.

Závěrem se Vášáryová vyjádřila k prezidentce Zuzaně Čaputové. „Může v určitých věcech pokračovat. Budeme mít ale nadále problém s extremisty, budeme se muset s tím nějak popasovat, ale na rozdíl od Čechů vidíme jednu věc. Neustále chodíme a mluvíme s lidmi. Mluví novináři, mluví fotografové… My jsme zvyklí z toho mečiarismu, že toto je ta cesta, a snažíme se mluvit s mladými lidmi. Dnes jsme mluvili na trenčínské univerzitě. To je asi možnost, jak získat mladé lidi, aby šli volit. To je klíčové, protože v roce 1998 změnili situaci Slovenska prvovoliči. My jsme neříkali, koho máme volit, ty hlasy se přirozeně rozdělily,“ sdělila Vášáryová, která je za Čaputovou velmi ráda. „Najděte nějakou ženu! Češky jsou také schopné,“ řekla. 

„Já vím, že tu máte Slováka, ale my jsme netušili, že ho budete tak milovat. A nyní přišli k vám i další Mečiarovi privatizátoři,“ sdělila Vášáryová závěrem k českému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). „My si potřebujeme s Čechy rozumět. Vždyť vy jste nám dali všechno. Nezapomínejte na to. Promiňte, ale nemůžete se tvářit, že s námi nic nemáte. Máte Tatry? Nemáte Tatry? Musíte si nás předcházet,“ zakončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…