Babišovy noviny: Kalousek hraje o přežití

14.10.2014 7:07

Výrazný volební neúspěch podle Lidových novin zažila především TOP 09. A to prý zásadně ohrožuje politickou budoucnost jejího stvořitele Miroslava Kalouska. Ztráta sedmi set mandátů oproti minulým komunálním volbám, které přitom rovněž nebyly žádným závratným úspěchem, prý značí, že strana po pouhých pár letech znovu ztrácí pozici jedničky pravice před ODS.

Babišovy noviny:  Kalousek hraje o přežití
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Před čtyřmi lety Miroslav Kalousek po komunálních volbách tvrdil, že český volič si přeje právě takovou konzervativní nabídku, jakou představuje TOP 09. Bráno z dnešního pohledu to prý znamená, že od těchto „konzervativců“ přeběhli voliči v Praze k Babišovým „populistům“, kteří zde vyhráli. A jinde topka zmizela ze zastupitelstva úplně, což předseda Karel Schwarzenberg komentoval, že voliči rádi zkouší nové věci.

Podle LN mohou být Kalouskovi lidé těžko hybnou silou na pravici, když nedokáží vyhrát ani v pravicové baště Praze. Nezbytností podle deníku bude konsolidace regionů a nalezení osobností, které dokáží věrohodně oponovat současné vládní politice. Především bude nezbytné najít věrohodného lídra, a je prý velkou otázkou, jestli jím skutečně bude doposud dominantní Miroslav Kalousek.

Ten je podle politologa Pavla Šaradína svým způsobem charismatickým lídrem, schopným přitáhnout voliče. To samo o sobě ale nestačí. Politolog upozorňuje, že dlouhodobě nemůže přežít strana, která nemá silnou pozici v regionech. Proto je pro TOP 09 klíčové spojenectví se Starosty. Ti v komunálních volbách kandidovali samostatně, na trvalé odloučení ale prý nepomýšlejí. „Osobně nejsem pro rozdělování sil, které dnes stojí zejména proti Andreji Babišovi,“ říká jejich poslanec a bývalý předseda Petr Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…