Babišovy noviny odhalily v hnutí ANO dalšího spolupracovníka s StB

28.06.2014 8:20

Bratislavský soud konstatoval, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nebyl vědomým spolupracovníkem komunistické státní bezpečnosti. Sobotní MF Dnes, kterou Babiš vlastní, ale přináší informace o tom, že se v předsednictvu strany najde více lidí, kteří jsou ve svazcích StB evidováni. Podle šéfa poslaneckého klubu hnutí Jaroslava Faltýnka to jsou ale kraviny, které nehodlá řešit ani v případě, že by k tomu dostal patřičné důkazy.

Babišovy noviny odhalily v hnutí ANO dalšího spolupracovníka s StB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Babiš z rozhodnutí soudu nebyl vědomým spolupracovníkem StB. Vzhledem k tomu, že se slovenský Ústav paměti národa hodlá proti rozsudku odvolat, jde zatím o verdikt nepravomocný. V hnutí ANO ale najdeme více lidí, kteří byli s StB spojeni před rokem 1989. Na rozdíl od svého předsedy se však nehodlají bránit soudní cestou.

Vedení to nevadí

Jde např. o člena předsednictva hnutí ANO Jana Heřmanského, který bude v komunálních volbách za uskupení kandidovat ve Svitavách. Tam ostatně také pracoval v textilním podniku Vigona a podle informací ze spisu informoval StB o dění v podniku. Sám však říká, že se o své jméno ve svazcích komunistické bezpečnosti nehodlá soudit, spolupráci totiž nepopírá. Vedle Heřmanského s komunistickým režimem aktivně spolupracovala i Radmila Kleslová, která vede organizaci ANO v Praze. Jde o bývalou komunistickou špionku. Ve svazcích StB figuruje i další člen předsednictva Pavel Elias. Tím však výčet nekončí.

Přesto se zdá, že předsedovi hnutí Andreji Babišovi to nevadí. Nehodlá po nikom požadovat čisté lustrační osvědčení. Šéf poslaneckého klubu hnutí ANO případnou spolupráci s StB dokonce bagatelizuje. Neviděl důkazy o spolupráci členů hnutí s StB a ani o ně nestojí. „Kraviny neřeším. Ani když mi ty doklady pošlete, nic se nezmění,“ reagoval Faltýnek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…