Babišovy noviny posílají smutnou zprávu Kalouskovi: Gazdíkovi Starostové s vámi končí, radši půjdou s lidovci

26.09.2015 10:16

V příštích sněmovních volbách už zřejmě hnutí Starostové a nezávislí (STAN) nebude kandidovat v koalici s TOP 09, jako tomu bylo naposledy, ale s KDU-ČSL, od níž se TOP 09 před lety odtrhla. Starostové si ale spolupráci s lidovci chtějí nejprve vyzkoušet v krajských volbách. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Babišovy noviny posílají smutnou zprávu Kalouskovi: Gazdíkovi Starostové s vámi končí, radši půjdou s lidovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Když se nově vzniklé celostátní hnutí STAN před šesti lety dohodlo na spolupráci s TOP 09, byl to pro ně jediný možný způsob, jak se dostat do sněmovny.

STAN se vždy hlásil ke křesťanským kořenům

Nyní už je ale situace jiná a STAN se chce pokusit o emancipaci. „Ve většině krajů půjdeme každý sám za sebe. My i TOP 09 si vyzkoušíme, co umíme a co ne, a pak se budeme bavit, jakou cestou jít dál,“ řekl listu úřadující šéf STAN Petr Gazdík.

Jednou z variant prý je, že STAN bude v příštích sněmovních volbách kandidovat sama, současné průzkumy jí ale moc šancí na úspěch nedávají. Hnutí se pohybuje kolem dvou a půl procenta, a tak se jako logický partner pro STAN jeví lidovci. „S novým vedením má KDU-ČSL budoucnost, vnímají správný směr. Starostové a nezávislí se k základním křesťanským kořenům vždycky hlásili a hlásí,“ podotkl Gazdík.

Pilotním pokusem budou krajské volby v příštím roce, kdy STAN počítá, že se v některých krajích kromě regionálních hnutí spojí právě s lidovci. „V několika krajích o předvolebních koalicích se STAN jednáme,“ cituje list předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Kalouskovy nesmlouvavé praktiky mnohým nevyhovují

I kdyby se po krajských volbách ukázalo, že STAN ještě nemá potřebnou sílu, aby se ve vyšších politických patrech osamostatnilo, pokračování ve spolupráci s TOP 09 nepovažuje list za pravděpodobné. Část hnutí by se prý ráda odloučila od autoritativního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. „Oficiálně a nahlas se proti němu nikdo nevymezí, ale jeho nesmlouvavé praktiky mnohým nevyhovují,“ píše list s tím, že se mnohým nyní nelíbí chystaná sněmovní obstrukce kvůli elektronické evidenci tržeb.

Gazdík nechtěl být šéfem STAN, protože se bojí Kalouska?

Pro sněmovní rozluku STAN s TOP 09 prý mluví ještě jedna věc. Loni Gazdík nekandidoval na předsedu hnutí, a do čela se tak postavil liberecký hejtman Martin Půta. Jedním z důvodů podle listu bylo i to, aby celostátní emancipaci STAN oznamoval někdo, kdo s Kalouskem nesedí v jednom poslaneckém klubu, a je tak před jeho nelibostí chráněn.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…