Babišův Herodes. Čtěte o něm více

24.03.2016 9:52

Osobě Martina Herodese, jenž je bratrem partnerky ministra financí Andreje Babiše, se věnuje dnešní MF Dnes. Právě Herodes měl být totiž podle včerejšího Babišova vysvětlování jedním z majitelů Čapího hnízda.

Babišův Herodes. Čtěte o něm více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Ministr financí Andrej Babiš se vyjádřil ke kauze Čapí hnízdo

MF Dnes se sice snažila i o rozhovor se samotným Herodesem, ale marně. „Myslím, že bude vystrašený,“ vysvětlil šéf komunikace hnutí ANO Vladimír Vořechovský. Herodesovo spojení s Čapím hnízdem není navíc prvním spojením s Babišem. V minulosti byl podle MF Dnes u dvou sporných obchodů Babišova Agrofertu. 

Herodes, kterému je dnes 38 let, začínal v lovosické chemičce Lovochemie. „Pracoval tady asi do roku 2006. Nevím, co tady dělal,“ uvedla asistentka obchodního ředitele Lovochemie Dagmar Kubáčová. Pikantní je, že Herodes s ní vlastní dům ve vsi Křesín. A právě zde má Herodes i kontaktní adresu. Od roku 2008 je poté manažerem Farmy Čapí hnízdo. Zde byl nejprve místopředsedou dozorčí rady a pak místopředsedou představenstva. 

Téhož roku, 2008, se zároveň stává menšinovým vlastníkem zemědělského družstva Respo. To krátce před tím koupil Agrofert. V té době rovněž investuje do zemědělské půdy. A to ve velkém.

„Z nákupů půdy stojí také za pozornost ten z roku 2009, kdy Herodes kupuje státní půdu na Tachovsku. Je to v době, kdy nákup státní půdy omezuje zákon a velké firmy k ní nemají přístup. Herodes se pak se svými 150 hektary stal spolupodílníkem Respa a loni v prosinci je prodává Agrofertu – konkrétně společnosti Imoba, která se stará o realitní byznys koncernu,“ píše MF Dnes. Podle všeho je Herodes v dnešní době právě zaměstnancem Imoby. Agrofert to však nepotvrdil. 

V současné době má Herodes pracovat také pro projekt Panda Media. „Dělá videa pro sociální sítě, YouTube, Facebook a tak dále,“ popsal Vořechovský, který je vedle Herodese zároveň jednatelem tohoto projektu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…