Babišův kandidát Stuchlík: Jiná vláda než ta současná nebyla možná. V USA jsem viděl, jak tvrdě tam vybírají daně

06.08.2018 11:21

Pokud hnutí ANO vyhraje letošní komunální volby, mohl by se primátorem stát multimilionář, zakladatel společnosti Fincentrum. Co od něj mohou voliči čekat? Bude postupovat zcela jinak než stávající primátorka za hnutí ANO Adriana Krnáčová? Nebo je přesvědčen, že některé věci udělala primátorka dobře a stojí za to na ně navázat? A co si myslí o „pražské kavárně“?

Babišův kandidát Stuchlík: Jiná vláda než ta současná nebyla možná. V USA jsem viděl, jak tvrdě tam vybírají daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Když hnutí ANO před čtyřmi lety vybíralo kandidáta či kandidátku na post primátora v Praze, sáhlo na třetí pokus po Adrianě Krnáčové narozené v Bratislavě. O čtyři roky později by se primátorem mohl stát milionář Petr Stuchlík narozený ve Zlíně, který se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz představil voličům.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Jako kandidát na primátora chce prý být maximálně transparentní, pověřil své právníky, aby mu připravili majetkové přiznání. Zvažuje prý také, jak se svým majetkem naloží po dobu, co bude v politice. Jednou z možností je prý i svěřenský fond podobný tomu, jaký si nechal zřídit premiér Andrej Babiš (ANO). V rámci své transparentnosti také potvrdil informaci, že patří k LGBT komunitě. K otázce sňatků osob stejného pohlaví se však příliš vyjadřovat nechtěl. Bylo by to prý na delší debatu.

Podle svých vlastních slov se Stuchlík momentálně seznamuje s problémy hlavního města a snaží se najít recept na jejich vyřešení. „Maká,“ jak sám řekl.

„Některé recepty už mám. Za svou hlavní devizu ale považuji to, že jsem manažer, který pracuje s dobrými lidmi, kteří problémům detailně rozumí a rozumí jim lépe než já. V Praze jsem strávil většinu života, její problémy samozřejmě vnímám. Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodl přijmout nabídku pana premiéra Babiše stát se lídrem ANO, bylo i to, že už mě trošku štvalo prostředí, ve kterém žijeme. Ta do očí bijící pomalost řešení problémů. Ale minimálně část z té pomalosti jde na vrub čtyř let vlády hnutí ANO,“ uznal.   

Je toho názoru, že Pražanům Prahu vzali turisté a přespolní, kteří do Prahy dojíždějí za prací. Takže, stane-li se primátorem, rád by udělal něco ve prospěch lidí, kteří v Praze trvale žijí. Stávající primátorka Adriana Krnáčová a její kolegové ve vedení města údajně měli řadu dobrých nápadů, ale bohužel je nedokázali prosadit.

 „Já bych úplně nechtěl kopat do paní primátorky, pár věcí se jí jistě povedlo, něco po ní zbylo, bezesporu toho však mohlo být víc. Jsem ale přesvědčený o tom, že dokážu lépe komunikovat. To je základ všeho, protože práce primátora je především manažerská, kdy musíte vyjít s lidmi, které jste si často ani nevybral. Zároveň se musíte umět dohodnout s dravými podnikateli, kteří legitimně prosazují své zájmy, a hlavně musíte umět porozumět potřebám občanů, kteří často moc slyšet nejsou. Jsem si jistý, že tohle dokážu, mám s tím dlouholeté zkušenosti,“ zdůraznil.

Také by rád lépe koordinoval opravy komunikací. Nevidí důvod, proč by měla být jedna a ta samá ulice rok co rok rozkopaná. Jeden rok se na ní opravují koleje, druhý rok vodovodní potrubí. Kdyby se udělalo všechno při jednom, Pražanům by se po městě lépe cestovalo. Ví o tom své, protože tramvají a metrem jezdí prý skoro každý den.

Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani výstavba bytů v Praze a nájemné v nich, které stále roste. Hlavnímu městu by podle možného příštího primátora mohla pomoct regulace služby Airbnb. „Je to možná jen detail, ale třeba španělská Palma de Mallorca po regulaci Airbnb docílila toho, že ceny bytů o pár procent klesly. Dnes bohužel spousta nových pražských bytů slouží jen ke spekulaci. Měli bychom se vrátit k tomu, k čemu Airbnb původně bylo – což byl krátkodobý pronájem, když v době dovolených odjíždíme z města,“ podotkl. Hodlá o této věci vyjednávat.

Když přišlo na hodnocení stávajícího premiéra Andreje Babiše, Stuchlík zdůraznil, že šéf hnutí ANO pro něj není žádným arciďáblem. Svět není černobílý. Pro mě pan Babiš není žádný arciďábel. Je to tvrdý a úspěšný podnikatel, který toho v byznysu dosáhl mnohem víc než já. Ale chápu také, proč mu někteří lidé nerozumí. V té jeho situaci totiž nikdy nebyli, nedokážou se na svět dívat jeho optikou. Podobně jako někteří lidé nepochopí, proč já jezdím metrem, když bych mohl mít limuzínu s řidičem,“ vysvětlil.

Ve svých jednačtyřiceti letech má prý hlavně zformulovaný nějaký názor na svět a za tímto názorem si hodlá stát i nadále, i jako případný pražský primátor. Snažil se to vysvětlit několika zástupcům tzv. pražské kavárny a ti prý jeho rozhodnutí kandidovat za hnutí ANO do jisté míry rozumí. Pokud uspěje, bude novou tváří v politice a rád by dostal prostor k tomu, aby ukázal, co jako pravicový liberál, jak sám sebe popisuje, umí.

Jako pravicový liberál prý neměl moc radost z toho, že Babiš opřel svou vládu o komunisty, ale při pohledu na rozložení politických sil ve Sněmovně se mu stávající vláda ANO a ČSSD s podporou KSČM jeví jako jediná realizovatelná varianta. Stejně tak má jako pravicový liberál pochopení pro to, že se Babiš snaží lépe vybírat daně. Stuchlík prý nějaký čas studoval v USA a viděl tam, jak tvrdé umí tamní úřady být při výběru daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…