Babišův ministr bude v Berlíně jednat o zlepšení dopravního spojení s Německem

10.02.2015 8:12

O posilování dopravního spojení mezi Německem a Českem i o kontroverzích, které vyvolávají německé zákony o minimální mzdě a chystané zpoplatnění dálnic, bude dnes v Berlíně jednat český ministr dopravy Dan Ťok se svým německým kolegou Alexanderem Dobrindtem. Pro Ťoka to bude jeho první oficiální návštěva Berlína od prosincového nástupu do funkce.

Babišův ministr bude v Berlíně jednat o zlepšení dopravního spojení s Německem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Ťok bude s Dobrindtem hovořit o rozvoji trati z Prahy do Drážďan, která je nejvytíženější železniční spojnicí Česka s Německem. Diskutovat budou i o modernizaci trati z Prahy do Mnichova, o dostavbě dálnice D8 spojující Česko a Sasko a o budoucnosti vodní dopravy na Labi.

Jednání ministrů se budou týkat i sporného ustanovení německého zákona o minimální mzdě, který v Německu platí od začátku roku. Podle výkladu německé strany by měli mzdu nejméně 8,50 eura (235 korun) za hodinu platit zaměstnavatelé i zahraničním řidičům kamionů za dobu, po kterou projíždějí Německem. Proti ustanovení protestují především dopravci z Česka a z Polska.

Ministři by se měli věnovat i tématu mýtného pro osobní automobily na německých dálnicích, které chce Dobrindt zavést od roku 2016. Podle některých odborníků je ale systém zpoplatnění dálnic, který by v praxi dopadl pouze na zahraniční řidiče, v rozporu s evropským právem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …