Babišův osud má v rukou Zeman. Ani soud ho prý nezachrání

01.12.2013 11:21

Dosud platil zvyk, že se ministrem české vlády může stát jen ten, kdo má čisté lustrační osvědčení. A podle informací serveru Týden.cz Babiš nemá sebemenší šanci toto osvědčení získat, ani v okamžiku, kdy slovenský soud prohlásí, že je čistý. Na tuto skutečnost upozorňuje odborník z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Babišův osud má v rukou Zeman. Ani soud ho prý nezachrání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Nakonec dorazil i Andrej Babiš za potlesku občanů

"Fakt, že někdo byl v evidenci, nemůže změnit nic. Nikdo nemůže říct, že v srpnu bylo minus deset stupňů, když bylo plus třicet. Jde o historickou skutečnost. Ani lidé, kteří vyhrají soud, nemohou dostat negativní lustrační osvědčení," uvedl Radek Schovánek z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Osud miliardáře tak má v rukou jen a pouze prezident republiky Miloš Zeman. Právníci sice tvrdí, že lustrační osvědčení nepotřebuje absolutně každý člen vlády, vicepremiér se může obejít i bez něho, ale i u této funkce má poslední slovo prezident Miloš Zeman. Pokud se rozhodne Babiše nejmenovat, miliardářova snaha o ovlivňování exekutivy skončí ještě dřív, než vůbec začala. Na chod České republiky bude mít vliv také jako poslanec, ale sám Babiš označil rokování ve sněmovně za nudné a zdlouhavé. Má pocit, že ve vládě by toho mohl dokázat víc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…