Babišův server rozvíjí útok na lidovce. Rozepsal se o jejich zákulisním šíbrovi

13.11.2013 16:34

Bývalý předseda lidovců Jan Kasal působí jako vyjednavač KDU-ČSL o vládě. Podle serveru Českápozice.cz je pro něj taková role ideální, protože zůstává v pozadí oficiální politické linie, kde může uplatňovat své mnohaleté zkušenosti z vedení sněmovny a lidové strany. Článek vyšel ve stejný den, kdy Andrej Babiš zpochybnil hlavního sponzora lidovců kvůli jeho bývalým kontaktům na kmotra Františka Mrázka. Server Českápozice.cz je přitom právě Babišem financován.

Babišův server rozvíjí útok na lidovce. Rozepsal se o jejich zákulisním šíbrovi
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Kasal

Kasal se v roce 2010 nedostal do Poslanecké sněmovny, když ve volbách vypadla celá KDU-ČSL. Poté neúspěšně kandidoval do Senátu za Věci veřejné. Když mu pokračování v politice nevyšlo, dal se na manažerskou a úřednickou práci. Působil například jako „řadový systémový specialista“ ve státním podniku ČD Cargo.

Své kontakty v politice si ale Kasal stále udržoval. V poslední době byl nablízku zejména šéfovi lidovců Pavlu Bělobrádkovi. Svůj vztah k předsedovi strany komentoval s tím, že mu v mnoha věcech pomáhá.

Radí Bělobrádkovi a má přehled o straně na celorepublikové úrovni

„To se týká třeba programu: jsem místopředsedou programové rady. Komunikuji se čtrnácti odbornými komisemi a mou povinností je vědět, co jednotlivé komise probírají a informovat o tom stranu,“ popsal Kasal, již v devadesátých letech pravá ruka tehdejšího předsedy Josefa Luxe, svou roli ve straně.

Kasal je také členem celostátního výboru a má díky tomu přehled o celorepublikovém dění ve straně. Před volbami upevnil svou pozici tím, že se stal místopředsedou programové rady KDU-ČSL. Úspěch lidovců v předčasných volbách tak znamenal nový start politické síly Kasala. Nyní bude šedou eminencí ve straně s pravomocí vyjednávat o budoucí vládě.

Bez uzardění říkám, že umím dohodnout koaliční smlouvu

„Bez uzardění říkám, že jestli něco umím, pak je to představa o tom, jak má vypadat koaliční dohoda, aby koalice vůbec mohla fungovat,“ tvrdí o sobě Kasal v rozhovoru pro Českoupozici.cz. V minulosti úspěšně dohadoval vznik tří vlád. Vyjednával v letech 1992 s Josefem Zieleniecem, 1996 s Václavem Klausem a roku 2002 s Vladimírem Špidlou.

Kasal také proškoluje poslanecký klub a nejspíš i bude rozdělovat resorty pro lidovce

Podle zdrojů serveru Českápozice.cz má Kasal stěžejní slovo při rozdělování resortů pro lidovce. On sám to ale popírá. Lidovci by si údajně při vyjednávání s ČSSD a ANO mohli nárokovat tři až čtyři resorty. Nejspíš by šlo o křesla ministrů zemědělství, místního rozvoje a zdravotnictví.

Piklení s Kalouskem nepřipadá v úvahu

Velkým polem působnosti bude pro Kasala i Poslanecká sněmovna. S výjimkou poslance Ludvíka Hovorky se do sněmovny dostalo 13 nových politiků, kteří zatím nemají se svými funkcemi zkušenosti. Kasal už proto uspořádal „soustředění“ v Havlíčkově Brodě s cílem stmelit poslanecký klub lidovců.

Kasal je jeden z mála velkých politických hráčů, kteří lidovcům zbyli po odchodu části straníků do TOP 09. Kasal udržoval velké kontakty s Miroslavem Kalouskem. Teď ale tvrdí, že bratříčkování s TOP 09 nehrozí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…