Babišův úřad: Objevili jsme neskutečné vyhazování peněz. Zbytečný výlet do Las Vegas a k tomu...

05.06.2014 8:49

Úředníci Ministerstva financí jezdili po světě, aby prý získali informace pro boj s hazardem. Aktuálně.cz však píše, že posbíraná data nevyužili a naopak je znovu koupili od externích firem. Resort teď zavedl změny. Dnes hnutí ANO zveřejní další výsledky kontrol v resortech, které spravuje. Zjistilo se například, že vynakládané částky ministerstvy se u srovnatelných věcí liší i o desítky procent.

Babišův úřad: Objevili jsme neskutečné vyhazování peněz. Zbytečný výlet do Las Vegas a k tomu...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí, ilustrační foto

Na podzim roku 2012 odletěl Jan Řehola - tehdy zástupce ředitele odboru státního dozoru nad sázkovými hrami Ministerstva financí - na služební cestu do Las Vegas. Cílem jeho týdenní návštěvy, která stála daňové poplatníky takřka 200 tisíc korun, byl mezinárodní veletrh sázkových her Global Gaming Expo, jehož součástí byla i konference o trendech v oboru.

Server Aktuálně.cz však informuje o tom, že vedení ministerstva nyní prošetřuje právě tuto cestu a zkoumá ji i Nejvyšší kontrolní úřad, protože se nenašlo nic, co by potvrdilo účelnost cesty. Babišův resort prý již kvůli tomu změnil a zpřísnil pravidla pro schvalování služebních cest.

Služební cesty byly většinou zdůvodňovány tím, že je třeba nabýt zkušenosti nebo posbírat data a informace. „Považujeme za vhodné účastnit se odborné konference, kde budou za účasti ostatních světových regulátorů a odborných institucí diskutovány složité právní otázky související s přeshraniční povahou sázkových her v prostředí internetu," napsal prý Řehola v odůvodnění cesty.

Nenašel jsem nic, co by ukázalo účelnost cest tohoto typu

Získané poznatky měly být totiž využity při přípravě nového právního předpisu regulujícího hazard na internetu. Jenže zjištění ministerstva jsou varující. „Neměl jsem možnost seznámit se s čímkoliv, co by ukázalo, že cesty typu Las Vegas k něčemu byly. Legislativu pro internetové sázení nyní ladíme a nenarazili jsme na žádné materiály, v nichž by se těchto poznatků ze zahraničních cest využilo," říká náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má problematiku loterií nyní na starosti.

„Tuto pracovní cestu prověřujeme, a to spolu s Nejvyšším kontrolním úřadem," potvrdil serveru Aktuálně.cz mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka. Po nástupu nového ministra Andreje Babiše byl podle něj zaveden nový systém schvalování služebních cest pracovníků MF s cílem úspory finančních prostředků. „V současnosti tak musí veškeré služební cesty schválit 1. náměstek ministra Lukáš Wagenknecht," dodal.

Ale cesta do Las Vegas prý nebyla zdaleka jediná, na kterou se úředníci odboru, jenž má regulovat trh s loteriemi, vydali.

Potřebná data si ministerstvo koupilo

Na neefektivitu uvedených cest prý poukazuje i Nejvyšší kontrolní úřad. Ten podle Aktuálně.cz právě dokončuje prověrku na Ministerstvu financí a kontroluje při ní peníze, které plynou do státního rozpočtu z hazardu. A spočetl, že v letech 2011 až 2013 se Řehola a jeho podřízení účastnili řady mezinárodních zasedání zaměřených na on-line hry a jejich regulaci a Ministerstvo financí za jejich cesty zaplatilo statisíce korun.

Jen na dietách to prý bylo podle výpočtu NKÚ v letech 2011 až 2013 celkem 187 tisíc korun, další statisíce pak padly na letenky a ubytování.

A NKÚ poukazuje na to, že i když mělo být výstupem ze zahraničních cest získání podkladů, jak sázení přes internet ošetřují v ostatních státech, nakonec si uvedená data ministerstvo znovu koupilo. V lednu 2013 si totiž od společnosti Ernst & Young objednalo srovnávací analýzu, jak tuto problematiku řeší v zahraničí. A jak by se případně měl státní dozor změnit.

„MF mělo dostatečné podklady, možnosti a zkušenosti, aby zpracovalo materiál odpovídající srovnávací analýze bez zadání služby externímu subjektu," uvádějí kontroloři, podle nichž tak ministerstvo vydalo za uvedenou studii zbytečně celkem 877 tisíc korun.

ANO slibuje další šetření na základě auditů

Ministerstvo financí už z cesty do Las Vegas vyvodilo důsledky. Resorty, které převzalo hnutí ANO, si dělají své audity, aby odhalily, kde se dá ušetřit. Hnutí ANO na svém Facebooku informuje, že se chystá zveřejnit alespoň částečné výsledky těchto auditů.

O výsledcích prověrek hospodaření resortů hnutí ANO budou dnes dopoledne informovat ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht. Ve zprávě se uvádí, že se například zjistilo, že částky vynakládané ministerstvy za předchozích vlád se u srovnatelných věcí liší i o desítky procent.

„Výrazné rozdíly v ceně pořizovaného hmotného majetku jsou patrné například u nákupu služebních vozů. Zatímco Ministerstvo obrany v předchozích dvou letech nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400.000 korun, Ministerstvo životního prostředí za stejný model zaplatilo o 200.000 korun více. V případě Ministerstva financí, které zaměstnává zhruba 1300 lidí, pak prověrka odhalila, že má 1500 tiskáren (od roku 2008 je tam třeba 250 tiskáren, které nikdo nerozbalil),“ uvolnilo ANO část výsledků kontroly.

Informace z Facebooku ANO:

Krásné ráno vám přejeme všem. Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstek Lukáš Wagenknecht budou dnes dopoledne informovat o výsledcích prověrek hospodaření resortů hnutí ANO. Jak už víte, zjistilo se např., že částky vynakládané ministerstvy za předchozích vlád se u srovnatelných věcí liší i o desítky procent. Nabídku připojit se k auditu dostala i ministerstva vedená zástupci ostatních koaličních stran, ale nepřidalo se ani jedno.

Předběžné zveřejněné výsledky auditů ukázaly na to, že výrazné rozdíly v ceně pořizovaného hmotného majetku jsou patrné například u nákupu služebních vozů. Zatímco ministerstvo obrany v předchozích dvou letech nakupovalo Škodu Octavia v průměru za 400.000 korun, ministerstvo životního prostředí za stejný model zaplatilo o 200.000 korun více. V případě ministerstva financí, které zaměstnává zhruba 1300 lidí, pak prověrka odhalila, že má 1500 tiskáren (od roku 2008 je tam třeba 250 tiskáren, které nikdo nerozbalil).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…