Bakala, Kellnerův muž, Karel Janeček a další čeští boháči v Americe chválili Václava Havla. V přítomnosti Albrightové a Dagmar Havlové

23.12.2014 7:36

Nejlepší ekonomickou diplomacií pro Českou republiku je Václav Havel. Přinejmenším pokud se jedná o USA. Lidové noviny píší o večeři, kterou na počest exprezidenta uspořádali ve Washingtonu, a na kterou se nominovaly špičky českého byznysu. Jak poznamenávají LN, včetně těch, kteří doma podporují Havlovy odpůrce.

Bakala, Kellnerův muž, Karel Janeček a další čeští boháči v Americe chválili Václava Havla. V přítomnosti Albrightové a Dagmar Havlové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace ke Dni lidských práv a proti zahraniční politice prezidenta Miloše Zemana na náměstí Jiřího z Poděbrad

Když v listopadu odhalovali Václavu Havlovi bustu v americkém kongresu, byla při té příležitosti uspořádána i galavečeře, kterou organizovala Nadace Knihovny Václava Havla, působící v USA a společnost Američtí přátelé České republiky. Na večeři se zúčastnila i česká politická delegace v čele s premiérem Sobotkou, a na placená místa u stolů v luxusním hotelu Omni Shoreham usedla řada českých podnikatelů, toužících využít Havlova jména.

Mezi celkem čtyřmi stovkami přítomných tak podle deníku bylo vidět (jak bylo zdokumentováno i fotografiemi) kromě Zdeňka Bakaly, známého financiéra Havlova odkazu, i další známé tváře českého byznysu. Například známého miliardáře a protikorupčního sponzora Karla Janečka (LN jej představily jako „burzián, miliardář a filantrop“) nebo plynárník Karel Komárek, jeden ze tří nejbohatších Čechů.

Lidové noviny ale nejvíce zaujala přítomnost Jiřího Šmejce. U šéfa splátkové společnosti Home Credit bylo zdůrazněno, že patří „do rodiny“ PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Ten přitom, jak LN zdůraznily, financuje v Praze Institut Václava Klause, „zaťatého Havlova kritika“. Jeho mluvčí, někdejší známý televizní hlasatel Pavel Zuna, pak vysvětlil, že důvodem byl zájem proniknout na americký trh.

Na večeři se kromě tváří z oblasti diplomacie, například známé exministryně českého původu Madeleine Albrightové (na fotografii byla zachycena v družném rozhovoru s Dagmar Havlovou a manželi Bakalovými), účastnili i zástupci amerického byznysu. Například zástupce zbrojařské firmy Bell Helicopter, která by ráda dodávala vrtulníky pro českou armádu.

Karel Komárek, šéf holdingu KKCG, zdůraznil, že na večeři nechtěl primárně dojednávat byznys. „Důvod mé účasti byl prostý, chtěl jsem přispět na dobrou věc. A jsem přesvědčen, že osobnost Václava Havla, stejně jako nadace knihovny, tím bezesporu je,“ uvedl miliardář pro LN. Karel Janeček doplnil, že chtěl připomenout odkaz Václava Havla. „Je to důležité zvláště teď, kdy někteří naši činitelé neuváženě a neracionálně hýbou kormidlem zahaniční politiky,“ vysvětlil.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…