Bakalova práva v ohrožení. Je to výsměch, vzkazují jeho poradci

14.08.2018 19:49

Ústavní práva Zdeňka Bakaly jsou ohrožena tím, že politici zneužívají parlamentní vyšetřovací komisi k nátlaku na nezávislé soudy. To napsali Bakalovi mediální zástupci v tiskovém prohlášení, které rozeslali novinářům v den, kdy se miliardář měl dostavil k výpovědi před poslaneckou vyšetřovací komisí. Jenže nedostavil a nemá v úmyslu to udělat ani v budoucnu. Poslanci uvažují o jeho předvedení policií.

Bakalova práva v ohrožení. Je to výsměch, vzkazují jeho poradci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Komise Poslanecké sněmovny, vyšetřující okolnosti privatizace OKD, se rozhodla předvolat k výslechu i miliardáře Zdeňka Bakalu, který se po sérii transakcí nakonec stal vlastníkem těžařského gigantu.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

Bakala žijící trvale v zahraničí, ale přijít na jednání komise odmítl. A tak zatímco expremiér Vladimír Špidla nebo Bohuslav Sobotka, který byl v té době ministrem financí, již byli poslanci vyslechnuti a dorazil i vlivný advokát Radek Pokorný, Bakala se nedostavil.

Na začátku srpna vzkázal, že před komisi nepřijde, protože jí nedůvěřuje. „Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků včetně některých členů komise zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,“ sdělil písemně. Také uvedl, že komise by po něm mohla chtít fakta, která nemůže zveřejnit kvůli své obraně před soudy.

Je to podle předsedy komise Lukáše Černohorského z Pirátské strany poprvé, co osoba předvolaná k výslechu odmítla před poslance přijít. Situaci ještě komplikuje fakt, že Bakala žije v zahraničí.

Bakala byl před komisi pozván právě na dnešní den, úterý 14. srpna. „Pokud se odmítne dostavit, komise nemá jinou možnost, než ho nechat předvést policií České republiky,“ uvedl v pondělí předseda komise Černohorský.

Úterý uplynulo a miliardář Bakala se do Poslanecké sněmovny nedostavil. Zato do redakčních e-mailů českých novinových redakcí včetně redakce ParlamentníchListů.cz dorazilo prohlášení sepsané společností BM Management, která se představila jako zástupce Zdeňka a Michaely Bakalových.

V dopise bylo uvedeno, že Zdeněk Bakala na svém názoru nic nezměnil a před sněmovní vyšetřovací komisi se dostavit nehodlá. Domnívá se, že někteří členové komise o jeho vině již nyní mají jasno, je tedy bezpředmětné, aby se svou výpovědí snažil je přesvědčit.

„V tomto vysoce zpolitizovaném prostředí by jeho výpověď byla zneužita k dalšímu zesílení tlaku na nezávislé soudy,“ vzkazují mediální zástupci.

A na závěr dodali, že „někteří politici se očividně snaží využít parlamentní systém, aby obešli řádný proces“. To je prý „výsměchem právům, jež ústava zaručuje všem českým občanům“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…