Bakalova práva v ohrožení. Je to výsměch, vzkazují jeho poradci

14.08.2018 19:49 | Zprávy

Ústavní práva Zdeňka Bakaly jsou ohrožena tím, že politici zneužívají parlamentní vyšetřovací komisi k nátlaku na nezávislé soudy. To napsali Bakalovi mediální zástupci v tiskovém prohlášení, které rozeslali novinářům v den, kdy se miliardář měl dostavil k výpovědi před poslaneckou vyšetřovací komisí. Jenže nedostavil a nemá v úmyslu to udělat ani v budoucnu. Poslanci uvažují o jeho předvedení policií.

Bakalova práva v ohrožení. Je to výsměch, vzkazují jeho poradci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Komise Poslanecké sněmovny, vyšetřující okolnosti privatizace OKD, se rozhodla předvolat k výslechu i miliardáře Zdeňka Bakalu, který se po sérii transakcí nakonec stal vlastníkem těžařského gigantu.

Bakala žijící trvale v zahraničí, ale přijít na jednání komise odmítl. A tak zatímco expremiér Vladimír Špidla nebo Bohuslav Sobotka, který byl v té době ministrem financí, již byli poslanci vyslechnuti a dorazil i vlivný advokát Radek Pokorný, Bakala se nedostavil.

Na začátku srpna vzkázal, že před komisi nepřijde, protože jí nedůvěřuje. „Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků včetně některých členů komise zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,“ sdělil písemně. Také uvedl, že komise by po něm mohla chtít fakta, která nemůže zveřejnit kvůli své obraně před soudy.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

Jak to je a bude?

Dobrý den, skončili jste sice ve vládě, ale co se stalo se všemi těmi náměstky za piráty? Prý jste byli nalezlí všude. A co by mě taky dost zajímalo je, zda si s koalicí SPOLU, která prý bude pokračovat dovedete představit do budoucna koalici nebo platí, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš? Kdyby t...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…