Bakalovo nemocné OKD se dočká rozhodnutí, co bude dál. Noviny ukazují, kdo firmu dostal tam, kde je

25.08.2014 7:14

Těžební společnost NWR, v jejíchž vlastnických strukturách figuruje jeden z nejbohatších Čechů Zdeněk Bakala, se dlouhodobě pohybuje nad dluhovou propastí. V pátek o jejím dalším osudu budou rozhodovat věřitelé. Pokud neschválí reorganizační plán, firma se ocitne v insolvenci. Pondělní Lidové noviny přinášejí seznam viníků, kteří údajně mají na současném stavu NWR svůj podíl.

Bakalovo nemocné OKD se dočká rozhodnutí, co bude dál. Noviny ukazují, kdo firmu dostal tam, kde je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Těžební společnost NWR, pod kterou spadají například Důl Paskov a Důl OKD, dluží svým věřitelům bezmála dvacet tři miliard korun. Pokud v pátek věřitelé neschválí reorganizační plán firmy, v jehož rámci by mělo dojít k odpuštění části dluhu a vydání nových akcií, ocitne se těžební společnost v insolvenci. Očekává se, že věřitelé se na konci týdne přikloní k první variantě a firmu zachrání. Už teď je nicméně jasné, že všichni zainteresovaní přijdou o podstatnou část svých investic. Koho z toho mohou investoři vinit? Pondělní vydání Lidových novin přináší odpověď.

V první řadě prý nesou vinu za současný stav firmy banky, brokerské společnosti a sdělovací prostředky. Ty totiž v roce 2008, kdy NWR vstoupila na veřejný trh, doporučovaly zcela nekriticky a bez reflexe investice do této společnosti, přičemž bylo již tehdy údajně jasné, že ceny uhlí se ocitly na svém historickém maximu, na němž se dlouhodobě nemohou udržet.

„Máslo na hlavě“ má i management firmy, který se uchýlil k zadlužení NWR. „Dluh dvacet dva miliard nemohl být udržitelný v případě, kdy se ceny uhlí nevyšplhají zpět do předkrizových, a docela jistě nerealistických úrovní,“ míní Lidové noviny.

Svůj díl prý nesou i vlády z devadesátých let, které rozparcelovaly moravsko-slezský průmysl a neefektivně ho privatizovaly, což má za následek dnešní nekonkurenceschopnost tehdy funkčních podniků.

To vše společně s celosvětovou krizí údajně vytvořilo výbušný koktejl, s jehož důsledky se NWR musí v současné době potýkat. Podle Lidových novin je otázkou, zda případná reorganizace pomůže NWR stát se společností s perspektivní budoucností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…