Balkánské zápisky: Srbskou politiku určuje fotbal. Spojitost fotbalových ultras a politiky

23.03.2021 16:18

Deník New York Times analyzuje nedávná zatýkání srbských zločineckých gangů a s nimi spojených kádrů ultras z bělehradského fotbalového týmu Partizan. V článku se uvádí: „Z násilí srbských fanoušků, zejména bělehradských týmů, se stala mocná síla ulice, a to i v bouřlivých revolučních okamžicích země.“

Balkánské zápisky: Srbskou politiku určuje fotbal. Spojitost fotbalových ultras a politiky
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Předseda fotbalového syndikátu Mirko Poledica

Toto konstatování vede autora článku k pátrání po skutečném důvodu velkého tahu proti mafiánům a jejich šéfovi Veljku Belivuku, který byl také vůdcem ultras fotbalového klubu Partizan Bělehrad. Belivuk, jak píší také balkánská média, měl mít úzké vazby na některé politiky a zejména na ministerstvo vnitra, kde vznikla paralelní struktura mimo jiné odposlouchávající prezidenta Aleksandra Vučiće a jeho rodinu.
 

Anketa

Je dobře, že mají být na covid testováni všichni zaměstnanci i OSVČ?

39%
61%
hlasovalo: 8163 lidí
Vlivný americký deník píše o tom, že již za vlády prezidenta Slobodana Miloševiće se stali fotbaloví ultras partnery politické moci. Autor článku Andrew Higgins uvádí, že během války v bývalé Jugoslávii se ultras bělehradských klubů Partizanu a Crvene Zvezdy „staly součástí paravojenských skupiny financovaných vládou, které se podílely po rozpadu Jugoslávie na vyvolávání nepokojů v Bosně a Hercegovině a Kosovu.“ Autor svá tvrzení opírá o výpověď předsedy fotbalové syndikátu „Nezávislí“ Mirko Poledici, který říká: „Naši fotbaloví chuligáni jsou kontrolováni státem a dělají to, co jim stát nařídí.“ Podle něj jsou ultras hrozivou silou, jejíž kontrola se stala prioritou každé vlády, která se chtěla vyhnout problémům a zůstat u moci.
 
Jejich sílu New York Times dokládá tím, že se v roce 2000 bělehradští fotbaloví ultras postavili do čela útoku studentů a dalších demonstrantů na budovu parlamentu, což vedlo k pádu režimu Slobodana Miloševiće. 
 
 
Předseda fotbalového syndikátu Mirko Poledica říká: „Naši politici se vždy báli fanoušků a jejich hrozivé síly. Dobře věděli, že jejich hněv se snadno dostane na ulici, a chtěli mít proto ultras pod kontrolou.“ Poledica si myslí, že mafiáni ale zašli příliš daleko. Článek také cituje srbskou premiérkou Anu Brnabićovou: „Mám spolehlivé informace, že život prezidenta byl v ohrožení. Skutečnost je ta, že mafiáni si vytvořili spolehlivé vazby na bezpečnostní struktury země. To se musí vyšetřit a zlikvidovat.“
 
Deník New York Times také naznačuje, jak ke všemu došlo, když poznamenává, že Vučić se rád chlubil tím, jak se v minulosti jako fanoušek s chutí popral. Podtrhuje zejména to, že současný srbský prezident byl za Miloševiće ministrem informací a stal se součástí systému, ve kterém bezpečnostní struktury úzce spolupracovaly s ultras a kriminálními živly.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…