Balkónová show se standartou od Ztohoven. Ztratila se tak jako hodnoty, teď ji vracím, ohlásil Pavel

09.03.2023 15:30 | On-line

Po složení prezidentského slibu Petr Pavel promluvil k veřejnosti z balkónu na III. nádvoří Pražského hradu. Hovořil zde o hodnotách, které je třeba na Hrad vrátit, a jako překvapení pak rozvinul z balkónu restaurovanou prezidentskou standartu, kterou dříve odcizila a rozstříhala skupina Ztohoven. Pavlova žena Eva neudržela slzy, když zazněla píseň Časy se mění.

Balkónová show se standartou od Ztohoven. Ztratila se tak jako hodnoty, teď ji vracím, ohlásil Pavel
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Pavel nechal rozvinout standartu

Lidé prezidenta Petra Pavla s jeho ženou Evou přivítali na zaplněném Hradčanském náměstí hlasitým a dlouhým potleskem. K vidění byly české vlajky. Po zaznění státní hymny následoval projev nového prezidenta k občanům.

„Chci vám poděkovat za úžasnou atmosféru a energii, kterou sem přinášíte, je moc pěkné vidět vás tu tolik,“ řekl úvodem prezident.

„To, co bych chtěl zdůraznit, je, abychom si připomněli hodnoty, které se pro mnoho lidí začaly citelně vytrácet. Hodnoty, na kterých stojí naše země. A které jsou pro nás tak důležité, že byly vtěleny do základního zákona. Ústava chrání lidská práva, důstojnost, rovnost před zákonem, tedy věci, bez kterých bychom nemohli být demokratickou zemí ani součástí velké rodiny demokratických zemí.

Tyto hodnoty by měl na prvním místě chránit prezident. Je to také o symbolech, nad Hradem na jeho vlajce je heslo ‚Pravda vítězí‘, které se táhne celou naší historií,“ pokračoval Pavel.

„Mnoho lidí ale v posledních letech nabylo dojmu, že tyto hodnoty ztrácejí na významu, že se vytrácejí, proto se občas postavili na odpor. Před několika lety se skupina takových občanů, kteří došli k závěru, že hodnoty jsou pošlapávány právě tady na Hradě, tak se rozhodla jeden ten symbol – standartu prezidenta – odnést,“ připomněl odcizení a rozstříhání státního symbolu skupinou Ztohoven.

Následně před občany rozbalil novou standartu: „A já jsem moc rád, že vám tady s mou ženou Evou můžeme říct, že my pozici prezidenta a jeho manželky vnímáme jako službu vám všem. A že jsme skutečně připraveni udělat vše pro to, aby ta změna nastala…,“ uvedl a následně lidem z balkónu na III. nádvoří Pražského hradu ukázal restaurovanou prezidentskou standartu.

„To je ta standarta, která byla z Hradu odnesena, byla restaurována a teď se na Hrad vrací jako symbol návratu těch hodnot,“ dodal Petr Pavel a sklidil ohromný aplaus všech přítomných. Standarta se stane součástí prohlídkového okruhu Pražského hradu i s jejím celým příběhem, který ji provází. „Budeme si tím připomínat, že hodnoty jsou něco, o co můžeme velmi rychle přijít, že si je musíme hlídat, jako se nám na nějakou dobu ztratila tato standarta,“ doplnil.

Pavlova žena Eva se pak neubránila slzám, když zazněla píseň Časy se mění. Pavel pak na závěr dodal: „Nebude to lehké, ale zvládneme to.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Boze to je trapny divadlo, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePhantom ll , 09.03.2023 19:06:27
Lampasak se kamaracoftuje se stohoven, tak mu tu standartu milostive vratili. Zadnej soud, zadnej trest. Proste divadlo! Kam to ten ceskej narod dopracoval? Oni ukradnou jeden ze symbolu statu a nic! NIC! Co kdyz priste ukradnou PP? Tady proste zalezi kdo s kym mluvi a kdo s kym kamaradi. Zakony jsou jenom pro plebs.

|  9 |  0

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …