Baptisté se jako jediní vzdali finanční náhrady od státu

22.02.2013 16:19

Bratrská jednota baptistů se definitivně rozhodla, že nepřijme od státu finanční náhradu v rámci církevních restitucí. Za komunistického režimu utrpěla zanedbatelné přímé majetkové křivdy a navíc se chce vrátit k samofinancování sborů, jelikož i ve své historii získávala prostředky tímto způsobem. ČTK to dnes řekl předseda Bratrské jednoty baptistů Milan Kern.

Baptisté se jako jediní vzdali finanční náhrady od státu
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

Baptisté, kteří mají v Česku zhruba 2500 aktivních členů a na území republiky působí už 120 let, se jako jediní ze 17 církví k dnešnímu podpisu nepřipojili. Nevyužili tak ani vypořádání prostřednictvím převodu státních dluhopisů. Jednota měla dostat podle zákona o vyrovnání s církvemi 227 milionů korun.

"Po celou dobu své existence měly sbory baptistů samofinancování, to znamená jejich sbory naprosto fungovaly bez jakýchkoli státních dotací. V době komunistů nám tento nový model byl vnucen, což není baptistům vlastní. Je to i ve světovém měřítku výjimečný jev," uvedl Kern. Finanční náhradu za majetkové škody navíc těžko mohou baptisté podle něj přijmout, protože za komunismu sice utrpěli křivdy, avšak ne přímé majetkové.

I baptistům se sníží příspěvky od státu. Prý je to nezaskočí

Baptisté podle svého předsedy počítají s tím, že ačkoli nepřistoupili ke smlouvě, budou se jim, tak jako ostatním církvím, v příštích 17 letech snižovat příspěvky od státu. Peníze, které se této církvi nevyplatí, zůstanou státu. "Samozřejmě, počítáme s tím. My v této chvíli ani nevyužíváme plně možnosti zákona. Asi třetina sborů je již v tuto chvíli samofinancovaná z jejich rozhodnutí. Nás toto nijak nezaskočí," řekl Kern. Baptisté se tak rozhodli na sjezdu svých delegátů, shodly se na tom i sbory.

Baptisté jsou financováni především z darů. Při nedělních bohoslužbách pořádají sbírky a někteří členové podle Kerna poskytují církvi ještě víc. Řada členů například ze svého příjmu platí takzvané desátky, což je desetina jejich čistého příjmu, uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…