Baronka Thatcherová byla vynikající osobnost, prohlásil Nečas

08.04.2013 16:04

Čeští politici se vyjadřují k úmrtí bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové. Předseda vlády Petr Nečas (ODS) na ni vzpomíná jako na osobnost, která přispěla k pádu železné opony. Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) připomíná její úspěch v době hluboké krize a protestů ve Velké Británii.

Baronka Thatcherová byla vynikající osobnost, prohlásil Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Se zármutkem přijal Nečas zprávu o úmrtí Thatcherové. „Baronka Thatcherová byla vynikající osobností nejen britského národa, ale svými pevnými a zásadovými postoji přispěla k pádu železné opony. Její myšlenky byly pro mnohé země inspirací při budování demokratické společnosti,“ míní Nečas.

Thatcherová dělala málo populární kroky v ekonomicky a politicky obtížných dobách

Odkaz Thatcherové spatřuje v tom, že v ekonomicky a politicky obtížných dobách je potřeba činit málo populární kroky, které jsou ovšem z dlouhodobého hlediska nezbytné.

Odchodem Thatcherové Evropa ztratila zdroj nesmírně pozitivní inspirace. Nečas na ni bude vzpomínat jako na první ministerskou předsedkyni Velké Británie, která navštívila Českou republiku.

Málokdo z politiků dnes žádá odpovědnost, namísto nabízení bezpečné náruče státu

Karolína Peake na Thatcherovou vzpomíná takto: „Přispěla k porážce komunismu ve východní Evropě. V době hluboké krize a protestů ve Velké Británii uspěla s názorem, že každý je v první řadě odpovědný sám za sebe. To je dodnes u politika odvážný postoj, žádat odpovědnost, namísto nabízení bezpečné náruče státu za peníze daňových poplatníků.“

Smutek nad úmrtím bývalé britské premiérky vyjádřil i Václav Klaus. Margaret Thatcherové se přezdívalo „železná dáma“, ale podle Klause byla železná pouze v politice a ideologii. „Jinak byla velmi milým, přátelským, pozorným a naslouchajícím člověkem,“ připomněl Klaus.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…