Bartík, který šířil o Zemanovi, že má rakovinu, smlouval o odškodné. U prezidenta ale narazil

04.09.2019 18:02

Městský soud v Brně dnes zahájil proces s bývalým radním městské části Brno-střed Svatoplukem Pavlíkem. Toho žaluje prezidentská kancelář za pomluvu, kdy před prezidentskými volbami napsal na svém facebooku, že Miloš Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Hrad požaduje omluvu a odškodné pět milionů korun. Ke smíření mimosoudní cestou na návrh soudce Radka Malenovského nedošlo.

Bartík, který šířil o Zemanovi, že má rakovinu, smlouval o odškodné. U prezidenta ale narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Česka Miloš Zeman

Před samotným procesem zástupci Hradu oznámili, že případné odškodné půjde na charitu. „Základní sdělení, že panu prezidentovi zbývá sedm měsíců života, bylo evidentně nesmyslné. Jsme přesvědčeni, že šlo od pana Bartíka o zlý úmysl a podle toho bude náležitě oceněno soudem. Pokud vysoudíme požadovanou částku pět milionů korun, půjde nějakým způsobem na charitu,“ uvedl advokát Hradu Marek Nespala podle webu Seznam.cz.

Bartík omluvu a navrhovaný smír prostřednictvím svého advokáta zvažoval, a to v případě, že prezidentská kancelář nebude trvat na pětimilionovém odškodném. „Já bych se tímto chtěl omluvit za formu sdělení. Uvědomuju si, že z hlediska důstojnosti nebyla zcela v pořádku. Mrzí mě to. Za to se omlouvám, nicméně nikoli za informaci samotnou,“ omluvil se Bartík jen částečně s tím, že si za zveřejněnou informací stojí.

Prezident Zeman takovou omluvu považuje za nedostatečnou a prostřednictvím advokáta Nespaly vzkázal, že trvá na řádné omluvě a je ochoten snížit odškodné na čtyři miliony a vzdát se práva na náhradu nákladů za proces. „Nicméně na podané žalobě trváme. Považujeme za nedostatečné se omluvit tímto způsobem. Žalobce rakovinu nemá, neměl, v avizované době nezemřel. Informace byla šířená v době vrcholící kampaně,“ uvedl Nespala.

Podle mluvčí soudu Petry Hovorkové nebude proces krátký. „Ve věci bude probíhat dokazování, kdy s ohledem na skutkovou a právní složitost věci zatím nelze předpokládat, že by již došlo k vyhlášení rozhodnutí, a dle sdělení pana soudce nemůže ani takovou skutečnost předjímat,“ uvedla.

Žaloba se řeší až po dvou letech, protože byla od loňského června pozastavena. Hrad vyčkával, jak dopadne jiný spor, ve kterém podával trestní oznámení za podezření z pomluvy. Policie ale loni v prosinci věc odložila.

Bartík prohlášení o domnělém zdravotním stavu prezidenta uveřejnil na svém facebooku v době vrcholící prezidentské kampaně. Prý z důvodu, aby se veřejnost dozvěděla pravdu. Informace o údajné rakovině měl Bartík získat od erudovaného lékaře, který prezidenta ošetřoval. Hrad i Zemanův lékař informace striktně odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…