Bartoš: Řešíme Ukrajinu. Tím pomáháme českým lidem

12.04.2022 10:07

Předseda Pirátů a šéf provedení digitalizace v Česku Ivan Bartoš v rozhovoru pro Lidové noviny prozradil, že vláda se chystá navýšit rodičovskou a daňovou slevu pro poplatníka. A to jsou jen dvě možnosti, jak v současné válečné a ekonomické krizi pomoct českým občanům. Mimo jiné prý Čechům, Moravanům a Slezanům pomáhá i tím, že pečuje o ukrajinské válečné uprchlíky. Kdyby se o ně vláda nepostarala, jako první by to pocítili čeští občané.

Bartoš: Řešíme Ukrajinu. Tím pomáháme českým lidem
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Hned na úvod Bartoš připomněl, že vláda už začala kontrolovat marže u pump, protože ceny u jednotlivých čerpacích stanic se dnes mohou významně lišit, ač berou pohonné hmoty od stejného dodavatele.

Piráti by prý rádi prosadili i další věci.

„Například brzkou valorizaci penzí kvůli inflaci. Olga Richterová za Piráty přišla s návrhem na rychlé projednání navýšení rodičovské, což měla vláda v programovém prohlášení. V minulém období se zvedla sleva na poplatníka, to je také na stole. Stejným jazykem mluví třeba i KDU-ČSL, jejíž předseda Marian Jurečka vede resort práce a sociálních věcí. Naše strategie byla zaměřit se na ty nejzranitelnější, proto jsme začali třeba příspěvkem na bydlení. Raději přicházíme postupně s dílčími řešeními,“ uvedl Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Mimo jiné zdůraznil, že s ruským vpádem na Ukrajinu se i česká vláda musela začít starat o ukrajinské uprchlíky. To teď opozice kabinetu Petr Fialy (ODS) vyčítá. Že se stará víc o Ukrajince než o své občany. Bartoš se jal vysvětlovat, že pravda je jiná.

„Museli jsme začít krizové řízení země kvůli příchodu 300 tisíc lidí z Ukrajiny. Občas slýchám, že naše vláda nedělá dost pro české občany. Ale bez zásadního řešení války na Ukrajině by to právě na občany dolehlo nejvíce,“ zdůraznil Bartoš.

Českým občanům vláda pomůže i tím, že nezvýší daně. Alespoň ne do doby, než se podaří oživit ekonomiku. Bez předchozího oživení podle Bartoše nedává smysl zvyšovat daně. To by samo o sobě českým občanům rozhodně nepomohlo. České ekonomice podle Bartoše pomohou např. ukrajinští váleční uprchlíci, kteří v Česku začnou co nejrychleji pracovat. Na pozicích lékařů, programátorů, techniků a tak podobně.

Až bude Česko ve druhé polovině roku 2022 předsedat EU, hodlá Bartoš usilovat o to, aby se do výstavby bytů v Česku, ale i v dalších zemích Unie, mohlo zapojit větší množství evropských dotací. Aby se podařilo postavit nové byty a zpřístupnit je i těm, kteří si je okamžitě nemohou koupit ze sta procent z vlastních zdrojů.

Řeč přišla i na sankce vůči Rusku. Bartoš je podle vlastních slov rád, že Česko je tak nekompromisní v tlaku na zesilování sankcí proti Rusku, ale zdůraznil, že zároveň vše musí probíhat podle práva. Česká legislativa proto musí projít patřičnými úpravami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…