Bartoš dostal nové místopředsedy. „Páprdu“ ve volbách odstřelili

08.01.2022 20:22

Piráti si v sobotu zvolili na online sjezdu předsedu a místopředsedy. Post šéfa strany obhájil na další dva roky Ivan Bartoš. Prvním místopředsedou strany se stal místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Druhou místopředsedkyní je první náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina Hana Hajnová a třetí místopředsedkyní je zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová. Posledním místopředsedou Pirátů se stal bývalý poslanec Martin Jiránek, uvádí Seznam Zprávy.

Bartoš dostal nové místopředsedy. „Páprdu“ ve volbách odstřelili
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Bartoš získal 662 hlasů od 948 straníků a porazil protikandidáta v druhém kole, senátora Wagenknechta s 265 hlasy. Po svém zvolení ocenil důvěru spolustraníků. 

Ve zvláštním hlasování Piráti nepodpořili žádnou z variant úpravy stanov, které usilovaly o zvýšení počtu místopředsedů ze čtyř na šest. Podle aktuálních čísel, která zazněla na dnešním Pirátském fóru, mají Piráti 1230 členů.

O jednotlivých místopředsednických postech se postupně rozhodovalo mezi šesticí kandidátů, která uspěla v prvním kole. V prvním hlasování uspěl Kolaja, který dostal 156 hlasů ze 735. Jen těsně unikla funkce první místopředsedkyně Hajnové, která získala 150 hlasů. Bývalý poslanec Martin Jiránek jich obdržel 127, zastupitelka Prahy 21 Blanka Charvátová 112, ostravský radní David Witosz 109 a náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Ondřej Profant 79 hlaů.

  • Původní text ZDE

Kolaja po zvolení poděkoval všem hlasujícím. „Budu se snažit vaši důvěru nezklamat. Chtěl bych požádat úplně všechny, aby se snažili najít v Pirátské straně konsenzus, abychom zase táhli za jeden provaz. Potřebujeme nemířit zbraněmi dovnitř na sebe, ale ven na ostatní,“ prohlásil. Ve vedení strany se chce snažit propojit priority Pirátů na evropské, celostátní a regionální úrovni. „Budu nadále prosazovat sociálně-liberální politiku strany, která myslí na budoucnost a nezapomíná na lidi,“ napsal Kolaja.

V hlasování o druhém z místopředsedů byla nejúspěšnější Hajnová díky 210 hlasům z 663. „Je to pro mě velký závazek, jsem vděčná za podporu. Věřím, že najdeme společnou řeč a spoluprací budeme posouvat stranu dál,“ zmínila. Piráti podle ní neztroskotali.

Třetí místopředsedkyní se stala pražská zastupitelka Charvátová. Od 695 hlasujících členů strany dostala 213 hlasů. „Kdybych nevěřila v nás a kdybych nevěřila v Piráty, tak tady dneska nestojím,“ řekla po svém zvolení.

Posledním zvoleným místopředsedou se stal bývalý poslanec Martin Jiránek. Od 668 straníků získal 311 hlasů a o pět hlasů překonal radního Witosze. „Pojďme společně konstruktivně politicky pracovat a tvořit, pro voliče i občany,“ řekl po svém zvolení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…