Bartoš promluvil o Kalouskovi. Rozumí prý těm tokům...

31.01.2022 15:50

Hostem pořadu Rozstřel na serveru iDNES.cz byl ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš. V rozhovoru představil mimo jiné své plány na podporu dostupného bydlení a hovořil také o exministru financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09).

Bartoš promluvil o Kalouskovi. Rozumí prý těm tokům...
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Úvodem mimo jiné Bartoš hovořil o tom, že Piráti by v Poslanecké sněmovně chtěli představit zákon o dostupném bydlení. „Už teď mají obce, když chtějí stavět a mají nějakou smlouvu, třeba na svém pozemku, nebo prodávají pozemek developerovi, tak samozřejmě mají možnost uplatnit nějaké nároky na ten výsledek toho projektu. Jestli tam budou malometrážní byty, jestli to třeba budou byty, které pak město vezme do své správy a obohatí svůj fond, takže my máme x různých cest, kterými tu situaci zlepšit,“ zmínil Bartoš.

Jak vnímá stavbu státních bytů? „Otázka, jestli stát by měl fungovat na principu jakéhosi garanta developmentu, si myslím, že je na stole. Ministerstva vlastní spoustu majetku, ať jsou to haly, ať jsou to skladové prostory, parcely nebo stará budova České pošty, která je v zástavbě a slušelo by jí tam osm až deset bytů, vešly by se tam. Myslím si, že ten model, kdy jednotlivé resorty – a i v Praze je o to docela zájem, převádějí majetek do nějakého fondu a následně ho poskytují obcím vlastně k výstavbě, je to jedno z řešení, které bychom mohli mít,“ sdělil Bartoš. V Česku je podle jeho slov také vysoký podíl vlastnického bydlení.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Piráti pak ve svém návrhu chtějí podpořit i družstevní bydlení. „Děje se to již na úrovni měst, kdy se města snaží vstupovat do bytových družstev a kofinancovat, nebo ručit za tu výstavbu, ale i když se bavím se svými kolegy, i mladšími i staršími, tak nikomu se nechce, a vy nemůžete příliš ovlivňovat ten trh, nebo hypoteční, i když ta debata se dá vést s těmi bankovními institucemi, jestli neexistuje specifický program, kde by třeba stát nesl nějaké záruky,“ poznamenal Bartoš.

Následně se Bartoš vyjádřil také k návrhu vlády ohledně Miroslava Kalouska jako místopředsedy VZP. „Já jsem říkal, že si nemyslím, že to je správný krok – a já jsem to nepodpořil, to hlasování,“ sdělil Bartoš. „Pan Kalousek reprezentoval nějaké období politiky, které pro mě bylo iniciační do té politiky vstoupit,“ zmínil také Bartoš. „Ale z praktického hlediska, byl ministrem financí, rozumí té ekonomice, a co tam alespoň podle ministra Válka má garantovat, tak je to nějaká finanční kondice a toky...,“ dodal Bartoš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…