Bartoš proti koalici: Manželství jen muže a ženy? Nepřipustíme

03.08.2022 12:36

Část konzervativně laděných poslanců přišla s přáním zakotvit do Ústavy pojem manželství jako jen a pouze svazek muže a ženy. Piráti v čele s Ivanem Bartošem dali najevo, že něco takového nepřipustí. Deník N si v této souvislosti položil otázku, jak se v tomto případě zachová Ústavní soud ČR? Postaví se na stranu konzervativních poslanců, nebo na stranu Pirátů?

Bartoš proti koalici: Manželství jen muže a ženy? Nepřipustíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Na české politické scéně se po čase opět ve větším měřítku rozjela debata o tom, zda se v Ústavě má objevit ustanovení o tom, že manželstvím lze nazývat toliko svazek muže a ženy. Piráti naproti tomu prosazují, aby se pojem manželství vztahoval i na stejnopohlavní páry.

Slovinský ústavní soud se nedávno postavil proti vůli tamního parlamentu a zlegalizoval sňatky stejnopohlavních párů. Český ústavní právník Jan Wintr se však domnívá, že český Ústavní soud proti vůli Parlamentu nepůjde.

„Nikdo to sice meritorně nenapadl, ale Ústavní soud se k této otázce nepřímo vyjadřoval. Mimo jiné v kauze, kde připustil, že je protiústavní diskriminace, pokud člověk v registrovaném partnerství nemůže adoptovat dítě. V odůvodnění je ale zároveň řečeno, že je věcí Parlamentu, jak nastaví‚ co bude manželství a co ne. Čili lze očekávat, že by Ústavní soud rozhodoval tímhle způsobem,“ zaznělo od Wintra,

Pokud tedy většina v Parlamentu nakonec do Ústavy prosadí větu, že pod pojem manželství spadají jen heterosexuální svazky, pak to tak pravděpodobně zůstane. Podle Wintra není příliš pravděpodobné, že by tady uspěla případná ústavní stížnost.

„Domnívám se, že asi těžko, protože je to změna ústavního pořádku a ta je nenapadnutelná. Tam je jen úzká možnost, kdyby změna Ústavy představovala změnu podstatných náležitostí demokratického právního státu, to ale nebude tenhle případ," upozornil ústavní právník.

Zastánci uznání pojmu manželství i pro stejnopohlavní páry si podle ústavního právníka musí počkat na to, až se Ústavní soud ČR obmění, protože ve stávajícím složení u soudců pravděpodobně zastání nenajdou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…