Bašta varuje před vylepšováním demokracie ve stylu Milionu chvilek: Když se začne politika dělat na ulici, může moc sebrat kdokoliv

22.09.2019 10:30

„Politika se stěhuje na ulici,“ píše ve svém tradičním nedělním komentáři na serveru Prvnízprávy.cz někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta, podle kterého k nejviditelnějším rysům současné doby patří snaha „vylepšit“ parlamentní demokracii s jejími institucemi a zákony něčím jiným. „Ani oslavy 30. výročí v režii České televize a Milionu chvilek současné vládní koalici nijak neublíží,“ míní. A dodává: „Když se politika přestěhuje na ulici, obvykle nechá na dlažbě ležet také moc. Pak záleží na tom, kdo ji první sebere.“

Bašta varuje před vylepšováním demokracie ve stylu Milionu chvilek: Když se začne politika dělat na ulici, může moc sebrat kdokoliv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Nejpříhodnějším pojmenováním situace, které Baštu napadlo, je permanentní barevná revoluce vyznačující se opakovanými demonstracemi, které mají korigovat výsledky voleb. „Politický systém zastupitelské demokracie s politickými stranami, volebními programy, volbami a politiky, kteří jsou v nich voleni, se náhle stává téměř nicotným ve srovnání s davy lidí, které proti němu přišly demonstrovat,“ dodává.

Alespoň tedy dle názoru svolavatelů těch shromáždění, kteří znají recept na všechny neduhy naší společnosti a vědí vše – kdo nemá být prezidentem, premiérem, ministrem, jak má fungovat spravedlnost a soudy. „Stačí se sejít a vykřikovat ta správná hesla, křepčit na pódiu ve žluté košili a hnědých kalhotách. Ve jménu demokracie trhat listy z Ústavy České republiky. Naše země se pak stane lepší a demokratičtější. Dokonce milionkrát demokratičtější,“ popisuje protivládní demonstrace v naší zemi.

Bašta přiznává, že je trochu na rozpacích z toho, nakolik máme v českém prostředí brát vážně podobné jevy, jako je již pětiletá snaha o barevnou revoluci či školní stávky proti klimatickým změnám. Na jedné straně je lze podle Bašty považovat za doklad toho, že opravdu žijeme v demokracii, na té druhé ovšem nelze přehlédnout prvky nenávisti vskutku předsudečné, které z pódia zaznívají. „Politika prosazovaná osobními útoky charakterizovala ve druhé polovině dvacátých let minulého století nástup nacismu a fašismu,“ varuje.

Následující dva měsíce do třicátého výročí 17. listopadu 1989 budou podle jeho slov příležitostí pro organizátory demonstrací a jejich sponzory vyzkoušet, zda česká společnost je již natolik rozdělená, aby bylo možné vyvolat vážnou politickou nebo ústavní krizi. „Zdá se mi, že ani pět let neúspěšných pokusů je od toho neodradilo. V dobách konjunktury bývá takové snažení obvykle marné,“ píše Bašta.

Myslí si proto, že ani oslavy 30. výročí v režii České televize a Milionu chvilek současné vládní koalici nijak neublíží. „Ani v případě, že aktivista Minář bude na pódiu trhat listy z Trestního řádu a z Trestního zákoníku,“ říká.

Daleko nebezpečnější situace může prý však nastat, až období prosperity skončí a přijde krize. Vzpomenutá historie nástupu totalitních hnutí nás poučila, že každá krize přináší možnost úspěchu hlavně pro ty, kdo mají na složité otázky jednoduché a hlasité odpovědi. „Když se politika přestěhuje na ulici, obvykle nechá na dlažbě ležet také moc. Pak záleží na tom, kdo ji první sebere,“ uzavírá Bašta a podotýká, že přesně s tím organizátoři barevných revolucí kalkulují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…