Běda! Profesor Martin C. Putna kázal před faráři. Nahlédněte

14.12.2015 12:11

Literární historik a vysokoškolský pedagog Martin C. Putna pronesl před několika dny „kázání“ na setkání farářů pražského seniorátu Českobratrské církve evangelické. Poukázal na to, že se dnes objevuje celá řada „proroků“, kteří tu varují před nebezpečím islámu, tu před uprchlíky či Ruskem. Podle něj bychom však měli bedlivě uvažovat nad tím, komu nasloucháme. Někdo prý totiž šíří jen lži.

Běda! Profesor Martin C. Putna kázal před faráři. Nahlédněte
Foto: Daniela Černá
Popisek: Martin C. Putna

Anketa

Který z českých politiků vás v roce 2015 potěšil?

69%
1%
1%
1%
11%
0%
2%
hlasovalo: 14417 lidí

Putna si jako podklad pro svoje „kázaní“ vzal knihu proroka Jeremiáše, kterou charakterizoval jako knihu o ohrožení, hroucení dosavadních jistot či knihu úzkosti. „Úzkosti, kterou zažívá obležený Jeruzalém, i úzkosti, kterou zažívá sám prorok. Zažívá ji, protože musí říkat národu hrozné věci; a protože národ mu nevěří,“ vysvětloval.

Moment, kdy Jeremiáš křičí do tváře svého národa výroky o nadcházející pohromě a nikdo mu nevěří, se dle Putny objevil v historii lidského rodu nejednou. „Znovu a znovu v dějinách upadají říše, jsou dobývána města, elity národů jsou pobíjeny či odvlékány do zajetí, mrtvoly těch obyčejných nikdo ani nepočítá, a přitom se náboženský establishment zabývá jen sám sebou, svými tradicemi a svou společenskou prestiží – a tomu, kdo volá: Běda!, se nadává, že ruší pořádek a dělá zbytečné problémy, ba vůbec, že je trapná hysterka,“ proklamoval historik.

Kdekdo se cítí být prorokem

Podobně jako kdysi prorok Jeremiáš, i my máme nyní dle Putny pocit, že jsme ohroženi zvnějšku. Na rozdíl od situace Jeremiášova Jeruzaléma ovšem prý necítíme nedostatek Jeremiášů. Právě naopak. Kdekdo jakoby chtěl být tím pravým Jeremiášem dnešní doby.

Historik poukazuje na to, že někdo vidí nebezpečí v islámu, další zase považuje za nebezpečný současný autoritářský ruský režim, který nás „ohrožuje prolhanou propagandou a tichým přebíráním moci před našima očima“. „A ještě jiní nebo titíž volají: „Běda,“ protože hřích naší doby je stejný jako hřích doby Jeremiášovy, je to utlačování vdov, sirotků a bezdomovců. Bezdomovců – v jiných překladech: přistěhovalců, zkrátka uprchlíků,“ vypočítal Putna před čím vším dnešní prorokové varují.

Proroci a lžiproroci

Ve svém „kázání“ Putna kriticky podotkl, že se najednou mnozí dovolávají křesťanských tradic. Jenomže, co to jsou ty křesťanské tradice? Dle Putny bychom neměli zapomínat na to, že do křesťanské historie patří i křižáctví či inkvizice, a tak bychom měli uvažovat nad tím, které z křesťanských tradic je dnes možno následovat a za které bychom se naopak měli stydět.

„Co a koho je tedy možno následovat? Jeremiášovský postoj, jeremiášovský styl řeči, ještě není zárukou, že ten, kdo se jeremiášovsky staví a kdo jeremiášovsky mluví, skutečně je Jeremiášem dnešní doby. Jako za časů Jeremiáše byli proroci a lžiproroci, jsou dnes Jeremiášové a Lžijeremiášové,“ upozornil Putna.

Celý text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…