Bek nastoupil na učitelskou stávku. Proč lžete, nechápou. Výzvy k okamžitému odstoupení

22.11.2023 17:39 | Monitoring

Ministerstvo školství se před chystanou pondělní stávkou, do níž se má zapojit v některých krajích až polovina základních a středních škol v Česku, vytasilo s označením cílů školských odborů za „nejasné“. „Kvalita vzdělávání se nesníží,“ tvrdí resort a odborářům vyjmenoval, jaká jsou podle něj „fakta ke školství“. „Proč lžete?“ nevydržela nereagovat bývalá poslankyně Tereza Hyťhová a prezident Pedagogické komory Radek Sárközi tvrzení označil za „dezinformační kampaň“. Požaduje konec Beka.

Bek nastoupil na učitelskou stávku. Proč lžete, nechápou. Výzvy k okamžitému odstoupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství Mikuláš Bek (STAN)

Anketa

Líbily se vám letošní oslavy 17. listopadu?

3%
86%
hlasovalo: 15472 lidí
Celodenní stávka základních, středních i mateřských škol naplánovaná na 27. listopadu se má uskutečnit i přes úterní jednání s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN), jelikož se odbory s ministrem školství Mikulášem Bekem (STAN) nedokázali dohodnout.

Ministerstvo školství sice v příštím roce navýší podle navrhovaného rozpočtu výdaje o 3,9 miliardy korun, odbory však požadují navýšení o dalších osm miliard a kritizují rovněž to, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků ve školství – tedy například kuchařů, hospodářů a ekonomů škol, školních psychologů či IT pracovníků.

Podle ČTK se v některých krajích do pondělní stávky zapojí i polovina škol a v provozu nebudou mnohde ani školní jídelny, družiny a internáty. Odbory odhadují, že se zhruba polovina škol do stávky zapojí v Moravskoslezském, Plzeňském či Pardubickém kraji. V Praze pak stávkovat hodlají podle dosavadních informací desítky školských zařízení.

Ministerstvo školství důvody školských odborů ke stávce pokládá za „nejasné“. „Fakta ke školství jsou“ podle resortu taková, že rozpočet školství pro příští rok „vzroste o osm miliard“. „Kvalita vzdělávání se nesníží,“ tvrdí resort.

Dále jmenuje, že platy učitelů v příštím roce porostou a celkový počet státem financovaných výukových hodin v příštím roce také poroste. Změnit se nemá ani financování asistentů pedagoga.

„U nepedagogických pozic se omezení dotkne pouze neobsazených míst,“ dodává ministerstvo.

Prezident spolku Pedagogická komora Radek Sárközi byl tímto příspěvkem ministerstva dosti zaskočen a označil jej za spuštění „dezinformační kampaně“. „Tak to jsem nečekal, že MŠMT spustí dezinformační kampaň… To je na okamžité odstoupení ministra školství Mikuláše Beka!“ vzkázal resortu.



Následně se rozhodl s tvrzeními polemizovat. „Tak se to financování asistentů pedagoga změní až od 1. 1. 2025. To nic nemění na tom, že jste připravili novelu, která půjde v roce 2024 do Poslanecké sněmovny…,“ vzkázal.

„Navržená výše rozpočtových zdrojů však zároveň představuje v oblasti nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních snížení o 5 301 422 077 Kč (včetně příslušenství o 6 822 877 779 Kč), což představuje snížení počtu zaměstnanců o 17 020,04. Toto snížení je dáno konsolidačním úsilím vlády ČR. Vzhledem k tomu, že nepedagogická práce ve školách a školských zařízeních není mandatorní povahy, je z tohoto důvodu možné snížení míst a mzdových prostředků v této oblasti promítnout,“ sdílel k nepedagogickým pozicím.

Postěžoval si, že učitelé v příštím roce už nebudou mít natolik nadprůměrné platy, jako tomu bylo v minulosti. „Platy učitelů budou v roce 2024 činit 113 % průměrné mzdy v ČR – v roce 2021 byly ve výši 126,4 %, takže nastal strmý propad na úroveň roku 2018,“ uvedl Sárközi.

A tvrdil též, že „zrušit 8 000 neobsazených míst z celkového počtu 77 000 plných úvazků nepedagogických pracovníků znamená, že jejich platy v příštím roce klesnou o 10 %“.



Příspěvek resortu o „faktech ke školství“ pak nenalezl pochopení ani u pedagožky, bývalé poslankyně Terezy Hyťhové (Trikolora). „Proč lžete?“ tázala se Ministerstva školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neschopnost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 22.11.2023 19:24:32
a lzivost ministrů nezná mezí,,Válek,Bek, Jurečka, Bartoš, Výborný,Lipavsky,Rakušan, Sikela,Stanjura, Denně předvádí jak ničemu nerozumí ale drze tvrdí že se snaží o naše dobro,, Vysmívají se lidem včetně podstrceneho komouse,,Hnus,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…