Bek si postěžoval, že mu Babišova vláda nechala na předsednictví málo peněz. S Fialou si prý rozumí, znají se z Brna

20.12.2021 20:19

Za půl roku se Česko podruhé v historii postaví jako předsednická země do čela Evropské unie. Jak se na předsednictví chystá nový ministr pro evropské záležitosti, senátor Mikuláš Bek (za STAN), hovořil ve Dvaceti minutách Radiožurnálu. Řekl, jaká témata bude Česko během předsednictví prosazovat. Zda bude podporovat tzv. zelenou politiku EU, mj. i s ohledem na kritické postoje části ODS...

Bek si postěžoval, že mu Babišova vláda nechala na předsednictví málo peněz. S Fialou si prý rozumí, znají se z Brna
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

Nová vláda bude mít v rámci českého předsednictví EU možnost nastolovat témata na celoevropské úrovni a ovlivňovat, na jakou politiku i legislativu se členské státy EU v době českého předsednictví prioritně zaměří.

Evropskou poradkyní premiéra Petra Fialy (ODS) se Jolana Mungengová, která naposledy působila v Evropské komisi. Beka prý neznepokojuje, že premiérovi bude v evropských záležitostech radit bývalá spolupracovnice Vladimíra Železného, který byl v Evropském parlamentu ve skupině nejtvrdších euroskeptiků a nacionalistů. „Ke všem spolupracovníkům budu přistupovat s čistým stolem, nebudu mít žádná očekávání spojená s minulostí, s minulými angažmá, ale budu se ptát na jejich názor. Názory Mungengové zatím neznám, nepochybně o nich spolu budeme diskutovat. Nyní mě nic neznepokojuje,“ řekl ministr Bek.

Neobává se ani toho, že může mezi ním a premiérem či jeho spolupracovníky docházet ke střetům kompetencí nebo k rozdílným přístupům? „Věřím, že se s panem premiérem dokážeme vždy shodnout. Máme spolu dlouhou pracovní zkušenost, pracovně se dobře známe. Kde máme odlišné názory, dokážeme hledat řešení. Jen je jasné, že v koalici si musíme ještě řadu věcí vyjasnit,“ míní Bek.

Za rok touto dobou bude předsednictví Česka v Radě EU skoro u konce. Podle čeho poznáme, že v něm byla naše země úspěšná? „Vždy se to dobře pozná podle toho, kolik se zemi podaří uzavřít těch návrhů legislativy, které jsou projednávány. Druhá věc je, jak dopadne ten umělecký dojem, a sice jak zapůsobí na českou a evropskou veřejnost,“ uvedl.

Při minulém českém předsednictví post ministra pro evropské záležitosti zastával Alexandr Vondra (ODS), současný europoslanec, dnes velmi často komentující tzv. zelenou politiku EU. V posledních dnech ostře odsoudil plán Evropské komise ukončit vytápění plynem v budovách do roku 2040, což je návrh, který má údajně otevřít cestu pro ekologičtější vytápění.

Jak se chce Bek vyrovnat s křídlem, zejména v ODS, které opakovaně odmítá evropské snahy o redukci skleníkových plynů? „Jsme dohodnutí i s Vondrou o tom, že budeme tyto věci diskutovat. Také si myslím, že tento návrh bude pro Česko obtížně přijatelný, nepochybně projde velkou debatou, a možná také proměnami,“ míní ministr.

„Jsem přesvědčen, že celý ten balík evropské legislativy týkající se přizpůsobení klimatické změně projde nějakým vývojem. Předlohy, které předložila Evropská komise, prostě nebudou schváleny tak, jak byly předloženy,“ prohlásil Bek s tím, že už nyní je v europarlamentu připravována celá řada pozměňovacích návrhů.

Českou republiku čeká velké téma balíčku Fit for 55, které má vést ke snížení emisí o 55 % do roku 2030. Část českých politiků říká, že je třeba vnímat Grean Deal jako příležitost pro inovace, jiní naopak mluví o „zeleném fanatismu“ nebo o „cestě do pekel“. Jak může Česko plnit roli moderátora mezi členskými státy EU, když v této věci samo nemá jednotný postoj?

„Tak je to ale úplně v každé členské zemi, v tom nejsme osamoceni. To ale neznamená, že by předsedající země nemohla plnit roli toho moderátora. Česká republika musí tu roli splnit, otázka je kolik předloh z toho celého balíku bude možné uzavřít během toho předsednictví,“ podotkl Bek s tím, že on coby ministr a Fiala coby moderátor budou muset odstoupit od svých postojů a plnit především roli moderátorů.

A co si jako hlavní témata pro české předsednictví EU stanoví nová vláda ČR? „Členská země předsedá jen ministerským radám, nikoli radám, kde zasedají premiéři a prezidenti, tedy svoboda ve stanovení priorit je omezená. Určitě se soustředíme na tři klíčové věci – řešení covidové krize; řešení balíčku souvisejícího s klimatickou změnou; a budeme se muset zabývat bezpečností a migrací,“ nastínil ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek. Minulé vládě vyčetl, že podcenila rozpočet českého předsednictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…