Bělobrádek: ČR by mohla z EU dostat na vědu až sto miliard korun

31.01.2014 12:19

ČR by mohla čerpat z EU v letech 2014 až 2020 přibližně sto miliard korun na vědu, výzkum a inovace. Uvedl to dnes vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Podle něj nebude problém tyto prostředky využít. Domnívá se, že by měly posunout dál již rozpracované projekty, a to s využitím mezinárodní spolupráce i světových vědeckých kapacit.

Bělobrádek: ČR by mohla z EU dostat na vědu až sto miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Bělobrádek zdůraznil, že mnohé stěžejní projekty v oblasti vědy, výzkumu a inovací již v ČR úspěšně fungují. Vytvořit se je podařilo podle něj s pomocí evropských dotací. Nyní jde o to, aby se dále velmi intenzivně rozvíjely, uvedl vicepremiér.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Je to částka, která je velmi zajímavá, kterou je potřeba maximálně využít. A nejde o to, tyto peníze utratit, ale použít je efektivně, tedy na rozvoj projektů," doplnil Bělobrádek.

Připomněl, že se nyní připravuje nový operační program 3V, v němž se vyjednává pro ČR o sto miliardách korun na dotacích pro plánovací období 2014 až 2020. Zdůraznil, že později již ČR pravděpodobně tak vysokou podporu EU nezíská. Je proto nutné, aby byly projekty co nejvíce soběstačné, uvedl Bělobrádek.

Jihomoravský kraj je výkladní skříní oblasti vědy a výzkumu

Připomněl, že ze státního rozpočtu plyne každoročně na vědu, výzkum a inovace v zemi 26 miliard korun. Regionem, který je podle něj výkladní skříní ČR v oblasti vědy a výzkumu, je Jihomoravský kraj, kde je Bělobrádek na dvoudenní návštěvě.

Vědecké projekty zastřešují univerzity, Jihomoravské inovační centrum a také Jihomoravské centrum pro mezinárodní mobilitu. „Příkladem dobré praxe je unikátní projekt Somopro, který přivedl do našeho kraje 27 špičkových zahraničních vědců," řekl novinářům po setkání s Bělobrádkem jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zdůraznil, že ti založili vědecké týmy, v nichž nyní pracují absolventi univerzit a doktoranti z regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …