Bělobrádek: Chcete se mít dobře jako v Německu? Tak volte KDU-ČSL

09.09.2013 8:44

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro Lidové noviny jasně vysvětluje, jaký rozdíl je mezi lidovci, ODS a TOP 09. Od občanských demokratů se KDU-ČSL liší svým proevropským směřováním. Od TOP 09 se pak lidovci odlišují tím, že jsou podstatně sociálně citlivější. České křesťanské demokraty pak přirovnává k těm německým. Chcete se mít tak dobře jako v Německu? Volte jako v Německu, shrnuje.

Bělobrádek: Chcete se mít dobře jako v Německu? Tak volte KDU-ČSL
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Lidovce si rozhodně nemůžete splést s ODS. Proč? Např. proto, že lidovci nebo křesťanští demokraté, jak raději Bělobrádek říká, neprosazují zavedení jediného daňového pásma. A půjčuje si příklad z Německa, kde vládne kancléřka Angela Merkelová, stojící v čele Křěsťanskodemokratické unie Německa (CDU). V Německu mají daňových pásem hned několik a země představuje hospodářský motor EU. „Chcete se mít jako v Německu, volte jako v Německu,“ říká Bělobrádek.

A jak je to s TOP 09? Předseda lidovců poukazuje na to, že se místopředseda strany Miroslav Kalousek tváří jako pravicový politik, ale zároveň v pozici ministra financí zvyšoval daně a podvazoval hospodářství. Čili prakticky jednal jako levicový politik. Navíc se prý pokoušel o centralizaci státu. Velký problém pak vidí v sociálním cítění TOP 09. Na papíře prý Bělobrádek souhlasí s řadou věcí, které TOP 09 hlásá. Její praktická politika se však se sliby rozchází. Schwarzenbergově straně prý chybí příklon k solidaritě.

„Jako živnostník si můžete odepsat ferrari, když si ho dáte do nákladů, ale nemůžete si odepsat dítě, to teď zrušili a přijde mi to hodně divné," uzavírá své výhrady první muž KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…