Bělobrádek po jednání vlády: Obsazení rezortu financí je na premiérovi a hnutí ANO

15.05.2017 13:38

Po jednání vlády předstoupili před novináře premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Bělobrádek po jednání vlády: Obsazení rezortu financí je na premiérovi a hnutí ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

„Vláda dnes schválila věcný záměr zákona o sociálním podnikání. Byla tak ukončena první důležitá etapa. Doposud totiž chybí jednotné právní prostředí. Vlastní definice si stanovují jednotlivá ministerstva, jednotlivé organizace. Je nutné mít stanovená pravidla,“ řekl úvodem tiskové konference po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Jsem rád, že vláda také schválila konferenci o obraně a bezpečnosti v Praze. Je to nejvýznamnější konference, kterou na této vysoké úrovni pořádáme. Je to součást našeho aktivního podílu na debatě,“ dodal Sobotka. „Jednou z priorit Evropské unie musí být posílení obrany a bezpečnosti,“ podotkl s tím, že na konferenci by měl dorazit i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker či jeho místopředsedkyně Federica Mogheriniová.

Dle svých slov by byl Sobotka rád, aby do konce volebního období vlády byla schválena koncepce týkající se vysokorychlostních tratí.

Na tiskové konferenci vystoupila také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), aby vystoupila k dotačním titulům v oblasti školství. „Nemám žádné jiné informace než vy; z hlediska toho, co konkrétně Policie ČR vyšetřuje. Bohužel, stejně jako vy se dozvídám z denního tisku další zprávy týkající se této kauzy,“ řekla ke kauze, v níž figuruje její náměstkyně Simona Kratochvílová a předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta. Její kroky se týkají nyní především toho, aby se celá kauza nedotkla převážně malých sportovních oddílů. „Jedna miliarda míří na účty sportovních událostí,“ sdělila jasně. Rázně se pak vyjádřila i k financování sportovních svazů, jež nyní Valachová pozastavila. Celý dotační program bude vypsán znovu.

Následně přišla řeč i na německé mýtné. „Jsem i nadále přesvědčen, že diskriminační rysy tu existují,“ řekl k tomu Sobotka. Stále je podle něj otevřená možnost připojit se k žalobě. „Souhlasím s tím, abychom ještě vyčkali stanoviska Evropské komise. Nicméně bych nechtěl, abychom vylučovali možnost, abychom se k této žalobě připojili.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) se nejprve vyjádřil k jednání Bezpečnostní rady státu, jež bude řešit nahrávky ministra financí Andreje Babiše (ANO) a redaktora MF Dnes Marka Přibila. A řekl své i k nejmenování náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové na post šéfa státní kasy. „Rozumím argumentům, které pan premiér řekl. Je to na dohodnutí premiéra a předsedy hnutí ANO,“ řekl jasně. 

„Na jednání Bezpečnostní rady státu se bude řešit také kybernetická bezpečnost,“ dodal pak Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…