Běloruský vládce Lukašenko a jeho lidé musí zaplatit za své zločiny, volají Piráti

11.02.2021 7:23

Vedle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se za Bělorusy toužící po svobodě postavili i čeští Piráti. Vystrčil chtěl dát najevo, že na straně Bělorusů stojí i v časech pandemie koronaviru, která dnes trápí většinu světa. Piráti navíc volají po tom, aby Lukašenko a jeho nohsledové zaplatili za zločiny, které páchají proti vlastním lidem. Někteří z aktivistů demonstrujících proti Lukašenkovi byli nalezeni mrtví.

Běloruský vládce Lukašenko a jeho lidé musí zaplatit za své zločiny, volají Piráti
Foto: Wikipedia
Popisek: Markéta Gregorová

V Bělorusku v srpnu loňského roku proběhly prezidentské volby, které opět vyhrál Alexandr Lukašenko, jenž pevně drží moc v rukou od roku 1994. Evropská unie však výsledky voleb neuznala. Pravděpodobně byly zmanipulované.

Výsledky voleb neuznaly ani statisíce Bělorusů, kteří od onoho srpna pravidelně demonstrují v ulicích a žádají svobodu ve své zemí, protestují i když mnozí z aktivistů mizí a někteří z nich jsou poté nalezeni mrtví. Z akcí je často odvedli neoznačení muži loajální vůči Alexandru Lukašenkovi.

Na stranu Bělorusů toužících po svobodě se postavil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), který nechal na budově Senátu vyvěsit červenobílou vlajku, kterou Bělorusové používali, dokud se jejich země po vpádu Rudé armády nestala jednou ze sovětských republik. Vystrčil tím chtěl ukázat, že nezapomíná na Bělorusy toužící po svobodě ani v době, kdy většina světa hledá cestu, jak se vypořádá s pandemií koronaviru.

Psali jsme: Vystrčil: Svobodu Bělorusku. Mladí neví, jaké to bylo, nechat si diktovat, jaké noviny číst a na co chodit do kina

Za běloruské občany toužící po svobodě se postavili i Piráti.

„Stojíme za běloruskými občany, kteří už půl roku marně protestují proti výsledkům zmanipulovaných prezidentských voleb a režimu Alexandra Lukašenka,“ ohlásili Piráti na sociální síti Facebook.  Spustili i web na podporu Bělorusů, kteří odmítají Alexandra Lukašenka za prezidenta.

„Aktuálně je ve vězení za politické vězně označeno 228 lidí a číslo stoupá. Sankce zatím neměly reálný efekt a Lukašenko odmítá odstoupit, dle svých slov‚ dokud ho nezabijí. Přitvrzují také nová trestní stíhání členů Koordinační rady běloruské opozice, již se Lukašenko snaží za každou cenu potřít,“ prohlásila pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která v prosinci adoptovala politickou vězenkyni Kasyu Budzko a zorganizovala psaní dopisů politickým vězňům.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Pirátský poslanec Jan Lipavský doplnil, že Lukašenko a jeho nohsledové musí zaplatit za zločiny, kterých se dopustili na vlastních spoluobčanech.

„Česko Bělorusům poskytuje významnou pomoc, ať už zraněným z demonstrací nebo zdravotníkům, nebo také deseti miliony korun z rozpočtu ministerstva zahraničí. Čistě ad hoc řešení jsou ale pouze hašením požárů. Musíme být schopni vytvářet takové prostředí, aby ti, kdo porušují lidská práva, za své zločiny museli pykat. Evropská unie má k dispozici například nově schválený tzv. Magnitského zákon, i pro Česko máme návrh podobné legislativy hotový. Zahraniční politika založená na lidských právech má v Evropě své místo a zasazoval bych se o tento směr i vůči Bělorusku,” uvedl Lipavský.

Piráti stojí na straně Bělorusů

Piráti stojí na straně Bělorusů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…