Vystrčil: Svobodu Bělorusku. Mladí neví, jaké to bylo, nechat si diktovat, jaké noviny číst a na co chodit do kina

08.02.2021 12:32

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) se postavil za Bělorusy, kteří žádají konec vlády prezidenta Alexandra Lukašenka a svobodu pro svou zemi.

Vystrčil: Svobodu Bělorusku. Mladí neví, jaké to bylo, nechat si diktovat, jaké noviny číst a na co chodit do kina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Bělorusové už od prezidentských voleb ze srpna loňského roku protestují proti jejich výsledku a označují je za zmanipulované ve prospěch stávajícího vládce Běloruska Alexandra Lukašenka, který v této zemi vládne tvrdou rukou nepřetržitě již od roku 1994. Jeho poslední vítězství z loňského léta neuznaly ani stovky tisíc lidí v ulicích běloruských měst, ani Evropská unie.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

Od pravděpodobně zmanipulovaných voleb uplynula řada měsíců a pozornost většiny světa se dnes upírá k jiným tématům, především k řešení koronavirové pandemie, která sužuje takřka celou planetu, ale předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dal najevo, že nezapomíná ani na Bělorusy toužící po svobodě.

„Těžko si to u nás zejména mladí dnes umí představit, ale my starší si ještě pamatujeme na dobu, kdy jsme svobodně nerozhodovali například o tom, kdy a na jaký film půjdeme do kina nebo třeba které noviny budeme odebírat. Při svém často spíše pasivním odporu jsme přitom s nadějí vzhlíželi na jakékoliv projevy podpory a solidarity z tzv. Západu. I proto, ale nejen proto, stále a opakovaně vyjadřuji svoji solidaritu a podporu svobodnému Bělorusku,“ prohlásil Vystrčil.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Jsem rád, že půl roku po nesvobodných a neférových běloruských prezidentských volbách připomínáme svoji podporu a solidaritu svobodnému Bělorusku a běloruským disidentům také vyvěšením historické vlajky Běloruska na budově Senát Parlamentu ČR,“ dodal s odkazem na bíločervenou vlajku se třemi pruhy, která byla v zemi populární dokud se v roce 1919 Bělorusko nestalo jednou ze sovětských republik po vpádu Rudé armády. 

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se postavil za svobodné Bělorusko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…