Benda v ČT komentoval Zemanovo úkolování tajné služby: Přes čáru! Nechápe, co je BIS, a ohrožuje české zájmy

03.12.2020 19:50

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka manažersky neselhal, usnesla se komise pro kontrolu tajné služby. Na téma v pořadu Interview na ČT24 promluvil člen této sněmovní komise a předseda ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). Požadavek prezidenta Miloše Zemana, aby mu BIS doložila důkazy o ruských špionech a jací čeští občané s nimi mají kontakty, prý ohrožuje fungování tajné služby i zájmy České republiky.

Benda v ČT komentoval Zemanovo úkolování tajné služby: Přes čáru! Nechápe, co je BIS, a ohrožuje české zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Bezpečnostní informační služba pracuje bez závažných selhání a pochybení, stejně tak její ředitel, na tom se dnes usnesli na stálé sněmovní komisi pro kontrolu BIS, jejímž členem je i Marek Benda. „Měli jsme možnost prostudovat si jednu slavnou složku, která byla panem prezidentem předána panu premiérovi. Na základě našich zjištění a poznatků nám nepřipadá, že by něco bylo tak závažné, aby byla zpochybňována manažerská pozice ředitele BIS,“ uvedl Benda, o co poslanecká komise pro kontrolu BIS opírá svá tvrzení.

V souvislosti s některými výroky prezidenta Miloše Zemana na adresu tajné služby Benda podotkl: základní úkoly Bezpečnostní informační služby jsou kontrarozvědné, tedy pracovat proti cizím mocnostem, které se snaží ovlivňovat život v České republice. Věty od pana prezidenta, že se BIS nevěnuje ekonomice, ale souboji s ruskými nebo čínskými vlivy, jsou nepochopení toho, co je Bezpečnostní informační služba,“ dodal poslanec.

Prezident Miloš Zeman požaduje po Bezpečnostní informační službě (BIS) jména ruských špionů v Česku. Sněmovní komise pro kontrolu BIS doporučila jejímu řediteli Michalu Koudelkovi, ať prezidentovi odpoví striktně podle zákona. „Znamená to odpovědět prezidentovi tak, aby nebyly ohroženy její operace,“ doplnil Benda.

„Žádný ředitel, žádné služby na světě nedají nikomu seznamy agentů. To se prostě nedělá a dělat nemůže...,“ chytal se Benda za hlavu. Zeman podle něj požaduje informace, které by „ohrožovaly fungování tajné služby a zájmy České republiky“.

„Pokud dotazy skutečně položil prezident republiky, byly v některých směrech za čarou. Možná mohly vést jen ke kontrole uvnitř služby... ale proto jsme zmiňovali i vznik kontrolního orgánu. Prezident není ten, kdo poleze kontrolovat dovnitř tajné služby,“ doplnil Benda.

„Souboj prezidenta s BIS je nešťastná věc pro Česko. Není vůbec dobře, že se to dostává do veřejného prostoru. A dostává to tam pan prezident, který opakovaně odmítl návrh vlády na jmenování ředitele BIS Koudelky do generálské hodnosti, už to samo o sobě je prapodivný signál,“ pozastavoval se poslanec.

„I prezidentovy další výroky, jako jsou čučkaři... válčení prezidenta s BIS neprospívá ani dovnitř, ani ven. Taková pochybení vedou k tomu, že se na nás naši partneři dívají se zdviženým obočím,“ spráskl ruce Benda závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…