Bendl z ODS navrhl snížit ceny jídla

25.04.2014 8:42

Poslanec a bývalý ministr zemědělství za ODS Petr Bendl připravil nejen svým kolegům překvapení. Hodlá přijít s návrhem na snížení nepřímé daně u potravin. Vládní návrh na snížení DPH u léků, knih a dětských plen tak podle serveru Novinky.cz možná dostane bratříčka.

Bendl z ODS navrhl snížit ceny jídla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství v demisi Petr Bendl

„Myslím, že ČR konečně čeká oživení ekonomické situace, a pokud se má snižovat daňové zatížení léků, měly by k tomu patřit všechny potraviny," uvedl ve čtvrtek Bendl pro deník Právo. Návrh se prý chystá přednést v okamžiku, kdy Sobotkova vláda přijde se snížením DPH na léky.

Do snížené sazby by podle poslance měly být zahrnuty všechny potraviny, včetně těch luxusních. „Kdyby tam nebyly všechny, akorát by vznikl prostor pro komplikace a machinace. Každý si sám rozmyslí, co koupí, lidé podle mě budou preferovat české potraviny," řekl exministr.

Petr Bendl je prý připraven i na to, že se jeho návrh pravděpodobně nesetká s vřelým přijetím u jeho mateřské ODS. Za její vlády se DPH zvyšovala, strana i nyní preferuje jednotnou sazbu. „Někdo v ODS si možná bude myslet něco jiného, ale jsem připraven na diskuzi. ODS vždy chtěla maximálně dvě sazby daně. Myslím, že by to ČR pomohlo," prohlásil poslanec.

Návrh ještě nebyl ani představen, ale už má své odpůrce

Proti je například ekonomický expert ODS Jan Skopeček. „Je evidentní, že jakmile nastane debata o snížených sazbách DPH, otevře to Pandořinu skříňku politických a podnikatelských tlaků, co tam má být a co nemá. Podle mého názoru je vůbec chyba o snížené sazbě DPH uvažovat. Tuto chybu dělá koalice, že ji chce zavést. My preferujeme jednotnou sazbu DPH kolem patnácti procent," řekl Právu.

Představitelé vládní koalice považují Bendlův návrh za minimálně úsměvný. „ODS si asi dělá z lidí legraci," reagoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „To je opravdu od ODS festival pokrytectví. Pan poslanec Bendl by se místo takových návrhů měl každý den omlouvat občanům za to, že jim zdražil živobytí," dodal pro Právo.

Podobný názor na věc má také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Úsměvné. Proč pan poslanec Bendl hlasoval za zvýšení DPH pro potraviny z 10 na 15 procent za vlády ODS, TOP 09 a VV?" napsal Právu Babiš v SMS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…