Bendlův resort vysoudil 300 milionů korun

29.03.2012 13:12

Evropský Tribunál vynesl ve čtvrtek rozsudek, kterým vyhověl žalobě České republiky proti Evropské komisi. Ta bude muset vrátit 12,287 milionu EUR Ministerstvu zemědělství. Česká republika tuto částku zaplatila do rozpočtu Evropské unie za údajné nadlimitní zásoby zemědělských produktů ke dni přistoupení ČR k Unii.

Bendlův resort vysoudil 300 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenování Petra Bendla ministrem zemědělství

Po vstupu České republiky do EU stanovila Evropská komise (EK) údajné přebytečné zásoby zemědělských produktů u všech nových členských zemí Unie kromě Maďarska. 4. května 2007 zveřejnila EK položky, u nichž shledala nadlimitní zásoby, a určila částky, které jednotlivé země musí do rozpočtu EU uhradit.

ČR byla za přebytečné zásoby drůbežího masa, rýže, konzervovaných žampionů, mandarinek, ananasů a ovocných džusů vyměřena pokuta 12,287 milionu EUR. Splacení bylo rozloženo do čtyř let a tuto částku MZe v plné výši uhradilo do roku 2010. Nyní Evropský tribunál rozhodl o neoprávněnosti sankce.

"Je to významný úspěch, který po téměř pěti letech soudního sporu korunuje dlouholeté úsilí Ministerstva zemědělství a Ministerstva zahraničních věcí, a který potvrzuje, že ČR byla ze strany Komise neprávem uložena sankce. Od začátku jsme byli přesvědčeni, že ČR v době svého přistoupení k EU neporušila pravidla, a proto se rozhodla s EK soudit. Budeme požadovat, aby peníze, které Ministerstvo zaplatilo, byly ze strany EK vráceny a využity v rámci resortu,“ řekl ministr Petr Bendl.

Proti rozhodnutí Komise podaly žalobu kromě Česka také Polsko, Litva a Slovensko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

10:51 Překvapení ze SPOLU: Vondra zaslal odvážnou odpověď. Může mít dohru

Jaké jsou v EU hrozby pro svobodu projevu? Bude zastavení cenzury vaší prioritou? A musí se bojovat …