Benešovy dekrety byly překonány, vysvětlil Schwarzenberg

18.01.2013 21:51

Ministr zahraničí a kandidát na prezidenta Karel Schwarzenberg (TOP 09) v pátek doplnil své předchozí výroky o Benešových dekretech. Ve čtvrteční debatě se soupeřem v boji o Hrad Milošem Zemanem (SPOZ) o nich mimo jiné řekl, že už neplatí, a to od přijetí české ústavy a Listiny základních práv a svobod v roce 1993. Podle prohlášení tak prý ve zkratce chtěl pouze uvést, že dekrety jsou už překonány. Informuje ČTK.

Benešovy dekrety byly překonány, vysvětlil Schwarzenberg
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Musel jsem z důvodů časové tísně použít zkratku, která může vést k pochybnostem o mém postoji v této otázce. Uvedl jsem, že Benešovy dekrety není potřeba rušit, protože zanikly díky přijetí Listiny základních práv a svobod. Chtěl jsem vyjádřit, že Benešovy dekrety jsou dnes už překonány, že jsou právně vyhaslé," uvedl Schwarzenberg v tiskovém prohlášení.

Benešovy dekrety nelze zrušit. Minulost se nedá vrátit zpět

Podobně se prý vyjádřil i v minulosti, například v rozhovoru pro rakouský deník Die Presse v červenci 2010. "Uvedl jsem jasně, že Benešovy dekrety nelze zrušit: 'Protože zpětný účinek není možný, stejně jako u Mnichovské dohody. Dějiny se nedají vrátit zpět," dodal.

Proti Schwarzenbergovi se v televizní debatě ostře postavil jeho protikandidát Miloš Zeman. Podle něj totiž Ústavní soud jasně konstatoval, že zákony československého Národního shromáždění z roku 1946, které z dekretů vycházely, jsou stále nedílnou součástí českého právního řádu.

Z dokumentů nelze vyvozovat žádné majetkové nároky

Šéf české diplomacie v pátek doplnil, že nyní už nelze z dokumentů vyvozovat žádné majetkové nároky. "To však neznamená, že nepodléhají nějakému historickému či morálnímu zhodnocení," uvedl Schwarzenberg.

Nad některými historickými souvislostmi se pozastavil například Český svaz bojovníků za svobodu, který na svých stránkách připomněl některé údajně sporné Schwarzenbergovy výroky.

Zeman a Schwarzenberg se spolu utkají ve druhém kole přímé volby 25. a 26. ledna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…