Benešovy dekrety jsou nespravedlnost, řekl Hofer před cestou do Prahy. Co mu odpoví Zeman?

12.09.2016 10:28

Krátce po poledni dnes prezident Miloš Zeman na Pražském hradě přivítá rakouského prezidentského kandidáta Norberta Hofera kandidujícího za Svobodné. Diskutovat spolu budou především o migrační krizi, kde jsou si názorově velmi blízcí, ale možná dojde i na Benešovy dekrety. Ty totiž Hofer před cestou do Prahy odsoudil.

Benešovy dekrety jsou nespravedlnost, řekl Hofer před cestou do Prahy. Co mu odpoví Zeman?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

Na začátku října se v Rakousku zopakují prezidentské volby. Proti sobě v nich znovu stanou někdejší předseda Zelených Alexander Van der Bellen a kandidát krajně pravicové strany Svobodných Norbert Hofer. Ten je teď také členem triumvirátu, jenž v tuto chvíli nahrazuje prezidenta. Heinz Fischer skončí ve funkci v červnu a jeho nástupce dosud nebyl zvolen. Cestou do Prahy se Hofer snaží dokázat, že nebude v izolaci, pokud bude zvolen prezidentem Rakouska.

Zeman se s Hoferem shoduje v tom, jak by měla být řešena uprchlická krize. Jemně řečeno, velmi rázně. V některých tématech se však pánové neshodnou. Podle informací serveru rakouského regionálního deníku Kleine Zeitung označil Hofer Benešovy dekrety za bezpráví. Stojí za připomenutí, že Miloš Zeman vyhrál prezidentské volby v roce 2013 i díky důrazné obhajobě Benešových dekretů.

Celý text v němčině najdete zde

Rakouská strana upozorňuje, že odporují mezinárodnímu právu, protože vůči odsunutým Němcům a Rakušanům z Československa byl uplatněn princip kolektivní viny, což je nepřijatelné. Odborníci na české straně se sice shodují v tom, že spory kolem dekretů uhladily dobré vztahy z moderní historie vzájemných vztahů, ale  zůstávají součástí českého právního řádu.

„Samozřejmě, že Benešovy dekrety představují nespravedlnost,“ řekl v rozhovoru doslova Hofer. Za problematickou považuje i jadernou elektrárnu Temelín, ale toto téma nepovažuje za vhodné pro řešení mezi prezidenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…