Benešův nešťastný projev. Ale... Tomu odsunu předcházela nacistická okupace. Historik otevřel citlivé téma

25.08.2019 12:03

O poválečném odsunu třímilionové německé menšiny z Československa hovořil historik, spisovatel a nakladatel Jiří Padevět v pořadu Martina Veselovského na serveru DVTV.cz. Situaci po konci války zmapoval v knize Krvavé léto 45.

Benešův nešťastný projev. Ale... Tomu odsunu předcházela nacistická okupace. Historik otevřel citlivé téma
Foto: ČT
Popisek: Jiří Padevět

První otázka se týkala toho, zda by měli být Češi na vyřešení odsunu hrdí. „Tak většina těch Čechů, kteří na tom participovali, už nežije. Být hrdý na něco, co jsem nezažil, nejde. Tomu divokému odsunu něco předcházelo. A to byla nacistická okupace. Ty události je nutné vysvětlovat dohromady. Nemáme být na co hrdí, ale zároveň – nesypme si popel na hlavu, protože zdaleka ne všichni Češi, kteří tenkrát aplikovali kolektivní vinu, tak zdaleka ne všichni bojovali proti nacistům,“ podotkl Padevět.

Anketa

Schvalujete působení ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

5%
95%
hlasovalo: 25134 lidí

Rozdíl je také mezi divokým odsunem a takzvaným řádným odsunem. „Ten probíhal od září 1945. Divoký odsun byl divoký tím provedením a český stát na něm nějakým způsobem participoval,“ podotkl Padevět. "Pokud se podíváme na některé události z toho divokého odsunu, tak jeden z impulsů brněnského pochodu byl nešťastný projev Edvarda Beneše těsně před událostí,“ dodal s tím, že při pochodu zemřelo několik desítek lidí. 

„V květnu 1945 byla většina českých politiků pro odsun. A ten odsun byl politicky i společensky nevyhnutelný,“ zmínil dále Padevět. „Nacistické násilnosti k tomu tvrdému vypořádání velmi přispěly. V létě 1945 tak neměla politická reprezentace jiné řešení,“ míní. 

Video najdete ZDE.

Při divokých událostech vzala dle jeho slov lůza spravedlnost do svých rukou. Ty se podle něj staly hned po závěru války. „A pak jsou tady události léta 1956, kdy ty masakry a týrání českých a moravských Němců má na svědomí československý stát,“ poznamenal. Podle jeho slov pak většina odsouzených za tyto masakry byla nejpozději v 50. letech propuštěna a využita jako konfidenti Státní bezpečnosti.

Otázkou podle něj vskutku je, nakonec bylo nutné bestiálně zabíjet ženy a děti. „Incidentů byla spousta. V Rovensku pod Troskami došlo k vraždě několika desítek Němců, kde například byli zavražděni i civilisté, staří muži a ženy. V brněnském pochodu je to to samé,“ připomněl.

Závěrem pak dodal, že před minulostí není dobré zavírat oči, ať už byla jakákoliv. „Řada Čechů se nechovala, jak se chovat měla, ale řada Čechů toto chování odsuzovala. Jsou zaznamenány kritiky divokého odsunu,“ připomněl Padevět v samém závěru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …