Benzín i za 36 Kč. Prospěšné? Jak pro koho, je tu háček

02.12.2022 10:40 | Ze sítí

Ceny benzínu i nadále klesají, což dělá podnikatelům, ale i běžným spotřebitelům bez pochyby radost. S jejich poklesem se ale prohlubují i rozdíly v cenách, za jaké je nabízejí jednotlivé pumpy a jejich majitelé. K nejlevnější patří u nás již tradičně řetězec čerpacích stanic ONO. Jejich majitel poodhalil veřejnosti i marže, které plynou benzínovým pumpám ze současné ceny benzínu. Ušetřit lze statisíce.

Benzín i za 36 Kč. Prospěšné? Jak pro koho, je tu háček
Foto: Tomáš A. Nový
Popisek: Ceny pohonných hmot v březnu 2022

„Mít benzin v současnosti za 39,90 je blbost. Kdo drží tuto cenu, tak má na benzinu skoro šest korun provizi. My ji máme 1,50.“

To jsou slova Jiřího Ondry, jednoho z majitelů sítě benzinových pump ONO. Ten už v létě předpokládal, že se lidé dočkají návratu cen benzínu na úroveň 35 korun za litr. Jeho slova se nyní naplňují.

Na svém twitteru na to reaguje i senátor Zdeněk Hraba, který považuje Ondrovo konání za příklad společensky odpovědného podnikání.

S jeho názorem ale nesouhlasí člen ODS a vysokoškolský pedagog Tomáš Šalamon. Ten za Ondrovým podnikáním společenskou odpovědnost nevidí.

„To není žádné společensky zodpovědné podnikání. Tank ONO dělá low cost business model a umí ho dobře. Low cost je velmi obtížný obchodní model, který umí jen hrstka firem,“ našel na druhou stranu Šalamon slova chvály pro tzv. „nízkonákladové“ podnikání Jiřího Ondry.

Se Šalamonovým pohledem na věc souhlasí i další diskutér.

„Pan majitel to nedělá pro společenskou odpovědnost, ale pro zisk. Má určitý model podnikání, který mu funguje, a benefitují z něj i zákazníci. Právě jste objevil tržní soutěže,“ napsal senátorovi pod jeho příspěvek.

Na druhou stranu se na twitteru objevily i důkazy, že nízké marže čerpacích stanic ONO už mají za následek reakce u konkurence. Jeden z uživatelů vložil třeba fotografii s cenou od pumpy Benzina 35,90 za litr Naturalu.

Tweet senátora Hraby se ale dočkal i svého politického přesahu. Uživatel, který se označuje za „Piráta z Brna“ si totiž postěžoval, že kdyby k podobnému podnikání vyzývali Piráti, byli by označováni za protitržní komunisty.

„KDYBY toto napsal nějaký Pirát, dostal by desítky nálepek, jaký je proti-tržní komunista, že chce určovat cenu.“

Že jsou ceny pohonných hmot velkým tématem i pro dopravce a lze na nich ušetřit obrovské finanční částky demonstroval ve svém příspěvku pod Hrabovým tweetem další diskutér.

„Já dnes u Benziny v Panenském Týnci naftu do osobáku za 38,90 – 50 haléřů s appkou. Jinak jsme přestali tankovat v DK a Rakousku a tankujeme v Tank Ono ve Vojtanově. Každé tankování 400–600 litrů. 50 kamionů 2x týdně.“

Jednoduchým výpočtem lze na základě těchto údajů dojít k částce, kterou dotyčná firma uspoří, pokud bude tankovat u pumpy, která má naftu o tři koruny levnější, než konkurence. Za měsíc by dělala úspora zhruba 600 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…