Benzín letí nahoru. Mluví se o padesáti korunách za litr

05.03.2022 9:22

Na počátku roku 2022 se cena ropy Brent pohybovala na úrovni 80 dolarů za barel. Dnes je to téměř 120 dolarů. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak v Českém rozhlase upozornil, že svou roli v cenách pohonných hmot hraje i slábnoucí česká koruna. Pokud bude ruská agrese vůči Ukrajině dál pokračovat, nelze podle Tomčiaka vyloučit, že se ceny vyšplhají až k 50 korunám za litr paliva. Čeští dopravci bijí na poplach. Začali jednat s vládou Petra Fialy (ODS).

Benzín letí nahoru. Mluví se o padesáti korunách za litr
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Od  počátku roku roste cena ropy Brent. Růst cen je významně urychlen ruským vpádem na Ukrajinu. Momentálně vyjde jeden barel ropy Brent na téměř 10 dolarů. Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak ve vyjádření pro Český rozhlas upozornil, že svou roli v růstu cen nafty i benzínu u čerpacích stanic hraje i slábnoucí česká koruna. I ta slábne v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Podle analytika oslabování koruny přispělo  k růstu cen asi o 1,50 koruny na litr.

Za pouhý týden zdražil Natural 95 o 3 koruny za litr a nafta o 4 koruny za litr a v průměru se pohybuje okolo 41 korun. „A v dalších dnech bude zdražování pokračovat. Do konce příštího týdne by se mohly ceny zvýšit o další 2 koruny na litr,“ předložil analytik neveselý výhled. Upozornil také, že pokud bude ruská agrese vůči Ukrajině pokračovat, může litr pohonných hmot atakovat i 50 korun za litr. „Pokud bude válka nadále pokračovat a mírová jednání k ničemu nepovedou, tak je možné, že tato hranice bude pokořená,“ varuje analytik.

Růst cen ropy žene nahoru mimo jiné neochota evropských států nakupovat ruskou ropu.

Analytik v této souvislosti volá po intervenci české vlády, která by krátkodobě mohla snížit DPH jak u benzínu, tak u nafty. Polská vláda k tomuto kroku přikročila už před časem. „V Polsku se dá natankovat o 10 korun laciněji, což je výhoda pro Čechy žijící v pohraničí. Česká vláda by měla uvažovat o tom, že aspoň krátkodobě sníží DPH u paliv a tím také krátkodobě sníží inflační tlaky,“ uvedl Tomčiak.  

Čeští dopravci už upozorňují, že pokud se situace brzy nezmění, už nebude možné poskytovat služby za stávající ceny. Podle informací serveru Echo24.cz proto sdružení dopravců Česmad Bohemia začalo jednat s vládou Petra Fialy (ODS) o nutnosti situaci řešit.

„(Růst cen) ohrožuje dokonce i ty, kteří mají palivovou doložku, neboť je tak rychlý, že běžná čtvrtletní valorizace by jim zcela ochromila cash flow. Ještě hůře jsou na tom autobusoví dopravci v závazku veřejné služby. Tam se obvykle cena za naftu dorovnává až po jednom roce,“ popsal situaci mluvčí sdružení dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

„Bohužel ochota zákazníků přistoupit na vyšší ceny není adekvátní situaci. Myslím, že za stávající ceny, kdy na každém kilometru dopravce prodělává několik korun, nebude možné služby poskytovat,“ podotkl Felix.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…