Berlín: Policie obrátila vzhůru nohama ubytovnu pro uprchlíky

20.12.2016 9:51

O včerejším útoku na vánoční trh v Berlíně už policie na Twitteru poprvé informuje jako o „pravděpodobně teroristickém útoku“. Informovaly o tom webové stránky ČT.

Berlín: Policie obrátila vzhůru nohama ubytovnu pro uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Podle německých médií řídil nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. Podezřelého už policisté zatkli.

Podle informací experta na terorismus Michaela Götschenberga je podezřelý z útoku 24letý Pákistánec. Do Německa měl přijít na sklonku loňského roku. Podle serveru Die Welt je podezřelým Pákistánec jménem Naved B.

Dvě stovky policistů v ubytovně pro uprchlíky

Podle listu Die Welt vtrhla policie brzy ráno do hangáru na bývalém nevyužívaném letišti Tempelhof, kde je středisko pro uprchlíky. Muž podezřelý z útoku tam byl hlášen. Podle listu Tagesspiegel vyslechla čtyři Afghánce, na místě bylo deset policistů a státní zástupce. Jestli tito čtyři muži byli s podezřelým v kontaktu, není jasné. Stejně tak není potvrzené, že podezřelý ve středisku skutečně žil.

Podle listu Berliner Morgenpost na ubytovně pro uprchlíky v prostorách bývalého letiště Tempelhof zasahuje na 200 policistů.

V hangárech Tempelhofu jižně od centra německé metropole bylo na vrcholu uprchlické krize provizorně ubytováno několik tisíc běženců. Jejich počet od té doby výrazně klesl a Tempelhof měl být pro uprchlíky do konce letošního roku uzavřen. Zdejší ubytovna je ale ještě stále potřeba.

Berlínský list Tagesspiegel i agentura DPA informují s odvoláním na bezpečnostní kruhy o tom, že vyšetřovatelé znali podezřelého už z dřívějška – ne kvůli teroristickému pozadí, ale kvůli menším kriminálním deliktům.

Podezřelý je vyslýchán

Podle serveru Novinky.cz řekl německý ministr vnitra Thomas de Maizière v úterý novinářům, že vyšetřovatelé muže, který s náklaďákem do davu lidí najel, vyslýchají. „Vyslýcháme podezřelého a zatím nevíme nic o pozadí (útoku), ale nepřestaneme, dokud to zcela neobjasníme,“ cituje Maizièra deník Guardian.

Na místě spolujezdce se našla mrtvola. Agentura Reuters s odvoláním na policejní informace napsala, že se jedná o Poláka. Muž nepodlehl zraněním ze srážky vozu, jak se původně předpokládalo, ale byl zastřelen.

Německý ministr vnitra Thomas de Maizière nařídil stažení vlajek na půl žerdi na všech úřadech.

Podle dosavadních informací německých úřadů mezi oběťmi útoku v Berlíně pravděpodobně nejsou čeští občané, řekl ČT velvyslanec ČR v Německu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…