Berlínská policie provedla razii v mešitě, zadržela dva lidi

22.09.2015 9:48

Berlínská policie dnes ráno při razii v mešitě zadržela dva muže podezřelé z podpory radikálních islamistů v Sýrii. Informovala o tom televize n-tv. Státní zastupitelství oba muže obvinilo z přípravy trestného činu, který vážně ohrožuje bezpečnost státu. Dvojice ale podle vyšetřovatelů na německém území žádný teroristický útok nepřipravovala.

Berlínská policie provedla razii v mešitě, zadržela dva lidi
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Mešitu, v níž policie časně ráno zasahovala, dlouhodobě sleduje Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu plní funkci civilní kontrarozvědky. Podle úřadu je mešita jedním z hlavních berlínských středisek salafistů, kteří vyznávají radikální verzi sunnitského islámu.

Jedním ze zadržených je jednapadesátiletý duchovní marockého původu, který se podle vyšetřovatelů snažil motivovat berlínské muslimy, aby odcestovali do Sýrie a připojili se k radikálnímu hnutí Islámský stát (IS). Kromě něj policisté zatkli také devatenáctiletého muže makedonského původu, který je podezřelý, že se v Sýrii do bojů po boku IS zapojil.

Německá kontrarozvědka tento měsíc varovala, že se němečtí salafisté snaží ve stále větší míře oslovovat běžence, kteří do Německa v současnosti přicházejí. Salafisté chtějí uprchlíky, kteří jsou zpravidla sunnitští muslimové, získat na svou stranu a využít pro svou propagandu, která sympatizuje s IS.

Počet islámských radikálů v Německu se podle nedávné zprávy BfV stále zvyšuje. Salafistů je v zemi už asi 7500, v roce 2011 jich přitom byly jen stovky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…