Berounské peklo: Přijeli lidé z Prahy, hulákali na Zemana. Lidé vás nemají rádi, odejděte, pískla dívka. Dav na ni zakřičel a prezident se jim pak vysmál

19.04.2016 16:00

Prezident Miloš Zeman vystoupil v rámci své cesty po Středočeském kraji na náměstí v Berouně. Kromě mohutného potlesku jej přivítali také odpůrci s pokřikem „hanba“.

Berounské peklo: Přijeli lidé z Prahy, hulákali na Zemana. Lidé vás nemají rádi, odejděte, pískla dívka. Dav na ni zakřičel a prezident se jim pak vysmál
Foto: Jiří Ovčáček
Popisek: Dav v Berouně při setkání s prezidentem Zemanem

„Funkce prezidenta republiky jako hlavního ústavního činitele budí velký respekt a pozornost. A tak tomu má být,“ řekl úvodem starosta Berouna Ivan Kůs. Shrnul také bývalé návštěvy prezidentů ve městě. Kůs doufá, že prezident Zeman při své návštěvě města donutí lidi k zamyšlení.

„Vážený pane hejtmane, vážený pane starosto, dovolte mi, abych pozdravil, byť poměrně nepočetnou pražskou delegaci, která zvýšila tržby Českých drah tím, že do Berouna přijela vlakem. Protože si myslím, že každý má právo na svůj názor, budu rád, pokud tito členové pražské kavárny vystoupí. Řvát umí každý neandertálec. Ale my jsme se od neandertálců poměrně vzdálili. A protože jsem přišel diskutovat především s občany Berouna, tak bych v deseti minutách otevřel dvě otázky, o kterých vím, že Beroun a jeho okolí trápí,“ řekl úvodem Zeman za halasu přítomných.

První otázkou je podle něj regulace Berounky. „Když jsem byl mladší než dnes, četl jsem s obdivem knihy Oty Pavla. Nejenom ty známější, jako jsou Smrt krásných srnců nebo Jak jsem potkal ryby, nebo i méně známé Dukla mezi mrakodrapy. A tyto knihy mě fascinovaly natolik, že jsem si údolí Berounky několikrát prošel,“ podotkl Zeman. „Chtěl bych, jako každý občan, ať je či není prezident, vyjádřit ten názor, že přírodní koryto Berounky je tak cenným přírodním pokladem, že bychom neměli přistupovat k budování přehrady na Berounce. Přitom plně chápu argumenty zastánců této přehrady, pan starosta mi před chvílí popisoval, jak byl Beroun v roce 2002 zatopený... Ale také mi říkal, že město investovalo desítky milionů korun do protipovodňových opatření, dnes jsou i mobilní protipovodňové stěny, a myslím si, že toto je dostatečný důvod, abychom dali přednost kráse přírody před krásou betonu,“ dodal.

„Druhé téma spočívá v hluboké myšlence postavit z Prahy do Berouna tunel v délce 25 km,“ řekl Zeman s tím, že si myslí, že svým vyjádřením k tomu leckoho naštve, ale to prý dělá rád. „Tuto myšlenku pokládám za hlubokou pitomost. Když jsem se ptal expertů, jak to zrychlí železniční dopravu, zjistil jsem, že půjde asi o 3–5 minut. Náklady na tento tunel by měly být v řádech miliard, počítejme realisticky s náklady 40 miliard korun. Představte si, co by se za to dalo postavit nových škol, hospiců, domovů důchodců, a ne vyhodit 40 miliard korun za megalomanskou stavbu, která ničemu příliš neprospěje,“ řekl Zeman.

„Rozčílení není program,“ řekl závěrem své řeči myšlenku Tomáše Garrigua Masaryka Zeman vůči rozčíleným občanům.

Pravomoci jako prezident USA

První z občanů přinesl prezidentovi dárek – berounskou keramiku. „Je v tom bomba,“ ozvalo se z davu. „Od této chvíle se o mně nebude moci říkat, že jsem nezkorumpovatelný politik, neboť jsem převzal před vašima očima dar. Ale já věřím, že to byl dar z upřímného přátelství,“ poděkoval Zeman.

„Když byste měl takové pravomoci jako prezident v USA, jak byste je využil?“ zeptala se návštěvnice setkání. „Snažil bych se dělat přesně to, co dělám teď. Hájit zájmy České republiky a zbytečně se před nikým nehrbit. Ten, kdo se hrbí, začne se za chvíli plazit. A ten, kdo se plazí, ten už nikdy nevstane,“ odvětil Zeman s tím, že obdobný dotaz nikdy nedostal.

„Dobrý den, soudruhu Zemane, proč je vaše politika proruská a pročínská, když máme zůstat v Evropě?“ otázala se další z návštěvnic. „Chtěl bych velice odsoudit za pročínskou politiku britskou královnu Alžbětu II., která provezla čínského prezidenta ve zlatém kočáře a poté podepsala investice za miliony liber. Dovolte mi, abych neméně ostře odsoudil za pročínskou politiku amerického prezidenta Baracka Obamu, který s daleko větší pompou než já přijal čínského prezidenta v Bílém domě. A dovolte mi, abych neméně ostře odsoudil svého přítele, rakouského prezidenta Heinze Fischera, za proruskou politiku, neboť navštívil v Rusku ruskou hlavu státu Vladimira Putina,“ odpověděl Zeman.

O Číně

Antikomunistický aktivista Jan Šinágl se zeptal na platnost výroku Milloše Zemana z roku 1996. „Základní motivací pro pobyt v politice je zabránit v úspěchu těm, kteří, kdyby k nám dnes přišli Číňané, si zítra nechají zešikmit oči na plastické chirurgii, pozítří se nechají infikovat žloutenkou, aby měli tu správnou barvu pleti, a popozítří začnou psát do svých kádrových dotazníků, že již od dětství milovali rýži,“ citoval Šinágl výrok. Zeman řekl, že výrok je o tom, že jsou odmítáni ti, kteří se někomu podbízejí. „Ať už Číňaňům, Rusům, Vatikánu. To znamená lidem, kteří převlékají kabáty. Já jsem svůj zimník nikdy nepřevlékl,“ řekl Zeman a vysvětlil i současnou čínskou politiku.

„Nechci se na nic zeptat, neboť jeho odpovědi vynikají takovou pitomostí, že to nemá význam,“ řekl jeden z návštěvníků. „Děkuji za kultivovaný výraz,“ podotkl Zeman.

Další z diváků se zeptal na poničení čínských vlajek při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Zároveň se dotázal na to, zda všichni přívrženci Tibetu se byli v zemi dívat. „Myslím si, že ničení jakýchkoliv symbolů je projev barbarství, hlouposti a neinformovanosti,“ odvětil s tím, že on sám nikdy v Tibetu nebyl, ale historii země studoval. Země byla zemí teokratickou. „Ti kněží, kteří tam vládli, se jmenovali lámové. Byly tam stovky klášterů. A někdo musel na ty lámy pracovat. A Tibet je velmi chudá země,“ podotkl ke krutosti tehdejšího režimu několik poznámek Zeman.

Popularita? 70,2 %

„Nepřemýšlel jste nad tím, že byste odešel z funkce prezidenta, neboť většina lidí vás nemá ráda?“ otázala se další z divaček za bučení přítomných, které vyznívalo ve prospěch hlavy státu. „Když bych zjistil, že mě většina lidí nemá ráda, tak bych o tom uvažoval. Podle posledního průzkumu agentury SANEP mě podporuje 70,2 % lidí,“ odvětil Zeman.

Závěrem setkání se Zeman podepsal do pamětní knihy a prapor města Berouna odekoroval stuhou prezidenta republiky. „Vážený pane starosto, protože jsem se dozvěděl, že jsem po 60 letech prvním prezidentem, který navštívil Beroun,“ zahájil svá slova Zeman. Starosta jej začal opravovat, že to je 59 let, ale Zeman se nedal. „Poslední návštěva zde proběhla v roce 1956. A to je 60 let. Pane starosto, pamatujte, že se řídím Ústavou ČR, kde jsou dva paragrafy. Paragraf první: Prezident má vždy pravdu. Paragraf 2: V případě, že prezident nemá pravdu, platí paragraf 1. Děkuji všem, co přišli, neděkuji těm, kteří utekli,“ uzavřel Zeman a převzal z rukou starosty města dary. 

Prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček posléze zveřejnil dvě fotografie.

,,S delegací z Prahy"

A ,,po útěku pražské delegace"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…